Geri

2022 asgari ücreti açıklandı

Yeni asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi. Buna göre asgari ücret yüzde 50 oranında artmış oldu.

12:39:06 | 2021-12-16


Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarının 1425 TL zamla 4 bin 250 TL'ye çıkarılacağını açıkladı.

Türkiye'nin odaklandığı asgari ücret pazarlıkları sona erdi. 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinesinde devam eden görüşmeler, bugün tamamlandı.

Ücrete yapılan zammı açıklamak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeleri yürüten Bakan Vedat Bilgin, işçi ve işveren taraflarıyla birlikte kameraların karşısına geçti.

2022 ASGARİ ÜCRETİ 4 BİN 250 TL OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki yıl asgari ücretin 1425 tl zam yapılarak 4 bin 250 TL olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonlarca insanı yakından ilgilendiren açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlığımız tarafından bana aktarılan görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 TL olarak uygulanacaktır.

"ÇALIŞANIN DURUMUNA GÖRE BU RAKAM YÜKSELECEK"
Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir.

SON 50 YILIN EN YÜKSEK ZAMMI
Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret olarak söylüyorum, asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir.

"ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEDİK"
Bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum.

"ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN"
Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırıyoruz


Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022'de geçerli olacak asgari ücrette işverenin yükünün azaltıldığını söyledi.

Pazarlık masasında hükümet tarafından işverenlerin de yükünün azaltıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, damga ve gelir vergisinin kaldırıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı;

İŞVERENİ İHMAL ETMEDİK
"Aziz milletim, asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları atmayı ihmal etmedik. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni düzenleme ile on yıllardır konuşulan bu özlemi hayata geçiriyoruz.

450 LİRA İLAVE YÜKÜ KALDIRDIK
Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İşveren kesimini böylece 450 liralık bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken bunun işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağı çekmiş oluyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Ekonomide sıkıntılar var, bunları aşacağız


Türk Lirası'nın dolar karşısındaki düşüşüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim paramız bellidir. O da Türk Lirası’dır ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 bin 250 lira olarak açıkladığı asgari ücret tutarına ilişkin açıklamalarının ardından döviz kurundaki yükselişe de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"TÜRK LİRAMIZI YEDİRMEYECEĞİZ"
Türk Lirası'nın kur karşısındaki düşüşüne karşı ekonomik sıkıntılar ortaya çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin dolar kuru üzerinden hesaplanması gerektiğini belirtenlere, "Geçmişte dolar şuydu ve doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şu andan asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar şu andaki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası’nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları. Bizim paramız bellidir. O da Türk Lirası’dır ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan

yeni asgari ücrete ilişkin ilk yorum


Yeni asgari ücret miktarını açıklayan Erdoğan, işçiler üzerinden spekülasyonlara girilmemesi gerektiğini belirterek, "Çalışan-işveren istismarından başka bir şey değildir" dedi.

"İŞÇİ VE İŞVEREN ÜZERİNDEN SPEKÜLASYONLARA GİRMEYİN"
Erdoğan, işçi ve işveren üzerinden kimsenin spekülasyona girmemesi gerektiğinin altını çizdi.

"İSTİSMARDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"
Cumhurbaşkanı, bu konuda istismar yapılmaması gerektiğini belirterek, "Hesabı dolar üzerinden yaparak, asgari ücret tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar, bu ülkenin çalışan-işveren istismarından başka bir şey değildir." dedi.

"SİZ DOLARLA MI ÇALIŞTIRIYORDUNUZ BU İNSANLARI?"
Erdoğan konuyla ilgili son olarak, "Bunlara sormak lazım; siz dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları?" diyerek bu spekülasyonları ortaya atanlara tepkisini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

"Kimse, ne işveren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarına yapmamalı. Hesabı dolar üzerinden yaparak, asgari ücret tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar, bu ülkenin çalışan-işveren bu noktadaki istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım; siz dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları?"


asgari ücrettisktürk-iş