Geri

Atakum’da farkındalık yürüyüşü

Atakum Belediyesi ile Atakum Kent Konseyi Engelliler Meclisi iş birliğiyle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Hakları için engellilerin bir araya geldiği yürüyüşte Atakum Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Nadide Döktür, “Sen engellisin yapamazsın’ anlayışıyla dün nasıl mücadele ettiysek bugün de mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.


12:53:20 | 2023-05-17


Haberi Sesli Dinle

Atakum Belediyesi ile Atakum Kent Konseyi Engelliler Meclisi iş birliğiyle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla engelli haklarına yönelik için farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Cumhuriyet Kadınları Bandosu’nun marşlarıyla eşlik ettiği yürüyüşte, engelliler pankartlarla mesajlarını verdi. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve Av. Gülay Deveci’nin de engelliler ve aileleriyle birlikte yürüdüğü etkinlikte Başkan Deveci, “Engelleri aşacaksak birlikte başaracağız” yazılı döviz taşıyarak engellilere destek oldu. Türkiş mevkiinden Çobanlı İskelesi’ne kadar süren yürüyüşe çevredeki yurttaşlar da alkışlarıyla destek olurken, Cumhuriyet Kadınları Bandosu’nun gösterisini de cep telefonlarıyla kaydetti.

SADAKA ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ
Yürüyüş sonrasında Çobanlı İskelesi’nde basın açıklamasında bulunan Atakum Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Nadide Döktür, “Bundan 1 yıl önce de yine aynı şekilde yürüyüşümüzü Türkiş’ten başlatıp burada bitirmiştik. Koskoca 1 yıl geçti ve biz bugün yine benzer konulara değineceğiz. Gerek sosyal medyada gerekse alanlarda engelliler için farkındalık, sevgi, saygı gibi kavramları çokça duysak dahi gerçek tablo hiç de öyle sanıldığı gibi değil. Engelliler ötekileştirilmekte, kendisine verilen sadakalarla yetinmesini istenmektedir. Engellilere reva görülen sadaka anlayışını kabul etmiyoruz. Engellilere yönelik yapılacak her çalışmanın insan hakları temelinde değerlendirilmesini, kanunlarda gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve insan onuruna yakışır şekilde garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.

O ANLAYIŞI KINIYORUZ
Eşitlik, eşit yurttaşlık, istihdam, hak, hukuk, adalet gibi konuların hâlâ engelli camiasının gündeminde olduğunu ve bu sorunların çözüme kavuşturulamadığını kaydeden Döktür, “Yakın zamanda gündemde yer alan engelli öğretmen atamalarında dile getirilen, ‘Sen engelli misin? Hiç engelliye benzemiyorsun’ anlayışını kınıyoruz. Hatırlarsınız aynı akıl yine yüzü kızarmadan; ‘Görme engelli olmana rağmen sana iş vermişiz daha ne istiyorsun?’ demeyi de kendine hak görmüştü. Emek gücü değersizleştirilen, hayatın her alanında ötekileştirilen, ‘Sen engellisin, yapamazsın’ anlayışıyla dün nasıl mücadele ettiysek bugün de mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SÖZ, YETKİ, KARAR ENGELLİLERE!
Döktür, engellilerle ilgili alınacak kararlarda engellilerin söz sahibi olmamasını eleştirerek, “Öznenin; yani bizlerin yok sayıldığı ortamda oluşturulan genelgeler, yönetmelikler, kanunlar ve kurumlar çözüm olmaktan öte bizlerin ayağına bağ olmakta; daha büyük problemleri peşinde getirmektedir. Yerelden genele engellilerle ilgili alınacak her kararda engellilerin katılımıyla karar alınması artık zaruridir ve artık ne zaman ne de sabrımız kalmıştır. Şimdi, engelliler için ‘eşit yurttaşlık’ anlayışıyla hem kurumları hem de toplumu dönüştürme zamanıdır. Zaman, hayatı ‘erişilebilir’ hale getirmenin zamanıdır. Bugün burada bulunan, kulak veren herkesi dayanışmaya davet ediyoruz. Mücadeleyi büyütmeye, umudu örgütlemeye el verin! Özne bizsek; yöneten de biz olacağız. Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: Söz, yetki, karar engellilere” diye konuştu.

 


atakumatakum belediyesiatakum belediye başkanıcemil devecifarkındalıkengelliyürüyüşengelli haftasısamsunsamsun haberleri