Geri

Bafra'da tarihi hamam ilgisizlikten yok olmak üzere

Samsun'un Bafra İlçesine bağlı Kuşçular Mahallesi'nde bulunan tarihi hamam, ilgisizlikten yok olmak üzere. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Tahsin Nas, yetkilileri Bizans özellikleri taşıyan tarihi hamamı incelemeye davet etti.

09:36:17 | 2022-08-15


Haberi Sesli Dinle

Bafra’da ikamet eden Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Uzmanı, aynı zamanda Samsun ve Kahramanmaraş eski İl Milli Eğitim Müdürü olan Tahsin Nas, tarihi ve yapımı konusunda pek bilgi bulunmayan, fakat yapılış şekli ve mimarı özellikleriyle Bizans yapımı özelliklerine benzeyen tarihi hamam kalıntısının incelenmesini istedi. Nas, Bafra Kuşçular mahallesinde sit alanı olan Şirlek Tepe mevkisine 50 metre mesafede ve ayrıca İkiztepe Ören Yerine de 1 km mesafede olan tarihi hamam kalıntısını incelenmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Uzmanı Tahsin Nas; “Şirlek Tepe alanına çok yakın bir mesafede bulunan tarihi hamam kalıntılarının incelenmesi için, yetkilileri sizin aracılığınız ile davet ediyorum. Ayrıca bu tarihi hamam kalıntısı hakkında, rahmetli dedem ve köyümüzün diğer büyükleri, kendi çocukluklarında da hamamın kalıntılarının bu şekildeki haliyle olduğunu ifade ediyor, ancak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı konusunda bilgileri olmadığını söylüyorlardı. Hamam kalıntısının hemen yanında bulunan yer altı kaynak sularının hala aktif olduğunu görmek mümkün ”dedi.

‘AÇIMIZDAN TARİHİ HAMAM ÖNEM ARZ EDİYOR’
Hamam kalıntısının hala giriş kemerleri ve temel duvarlarının büyük bir kısmı sağlam şekilde durmakta olduğunu vurgulayan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Uzmanı, aynı zamanda Samsun ve Kahramanmaraş eski İl Milli Eğitim Müdürü olan Tahsin Nas, “Yaklaşık olarak 14 metre eninde ve 20 metre uzunluğunda bir yapı olduğu, temellerinden ve duvar kalıntılarından anlaşılmaktadır. İnternet üzerinden Türkiye genelinde eski hamamları incelediğimizde; Muğla Euromos Antik Kentindeki Roma Hamamı kalıntılarına, Uşak Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kentindeki Roma Dönemi Hamam kalıntısına, İstanbul Tuzla’daki Bizans dönemine ait Theodora Hamamı kalıntılarındaki yapım ve şekil ve kullanılan malzemeler ile benzerlik gösterdiğini tespit ettik. Tabiki bu eserin, arkeolojik ve diğer özellikleri ile profesyonel uzmanlarca incelenmesinin, bölgemiz açısından da bir kültür değeri olabileceğinin çok yararlı olacağını düşünüyorum ”şeklinde konuştu.

‘TURİZME KAZANDIRILMASINI DİLİYORUM’
Kültürel varlıklara sahip çıkılmasını öneren Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Uzmanı ve Samsun ve Kahramanmaraş eski İl Milli Eğitim Müdürü olan Tahsin Nas, “Bu nedenle, kültür varlıkları koruma kurulunun ve diğer ilgili kurumların, en kısa sürede inceleme yapmasını diliyorum. Yapılacak değerlendirmeler sonrası, hamam kalıntısının koruma kararı alınmasını ve 'kültür varlığı' olarak tescillenerek, yapının restore edilerek turizme kazandırılmasını diliyorum. Bu bölgelerimizde, buna benzer hamam kalıntısının hiç rastlanılan yapı olmadığını unutmayalım. Bu sebeple, günümüze kadar bu haliyle gelmiş ve Köyümüz Halkı tarafından yerel imkanlarla korunarak, zarar verilmeden yıllarda ayakta kalmış olan bu yapının, bir an önce incelenmesini ve kültür varlığı olarak, resmi koruma altına alınmasını ve çevre düzenlemeleri ile turizme kazandırılmasının daha da faydalı olacağını biliyorum. Tarihi yapının onarılması ile çok güzel bir tarihi eserin ortaya çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Haber: Köksal ÖNER


samsunbafratarihihamamturizmbizanstahsin nas