Geri

Bafra'nın 'Sürmeli Mahallesi' eko turizmle ön plana çıkıyor

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Sürmeli Mahallesi'nde ekolojik turizm ve organik tarım kapsamında hazırlanan kulübelerde yöresel ürünler ve yemekler sergilenerek satışa sunuluyor

12:03:53 | 2022-05-06


Haberi Sesli Dinle

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Sürmeli Mahallesi'nde ekolojik turizm ve organik tarım kapsamında hazırlanan kulübelerde yöresel ürünler ve yemekler sergilenerek satışa sunuluyor.

Samsun-Sinop Karayolu üzerinden 7 kilometre uzaktaki, 1923 yılında mübadele ile Yunanistan'ın farklı şehirlerden gelen mübadillerin yaşadığı yaklaşık 100 yıllık geçmişi bulunan Sürmeli Mahallesi, yerli ve yabancı turistlerin bisiklet ve yürüyüş rotasında yer alıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyen mahalle sakinleri, yetiştirdikleri ürünleri Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan ahşap kulübelerde satışa sunuyor.

SÜRMELİ EKOTURİZME KAZANDIRILDI
Tema Vakfı Başkanı ve Bafra Balkan Türkleri Derneği Süleyman Özata, Gazete Ekip Muhabiri Mustafa Kahya'ya küresel salgın sürecinde ekoturizm ve ekotarımın öneminin arttığını söyledi. Mahalle halkı olarak ekolojik tarım ve turizm için yaklaşık 10 yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Özata "Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurumlarla yapılan çalışmalarla Türkiye'de bir ilk gerçekleşti ve Sürmeli'yi, eko tarıma, turizme kazandırdık. Bölgede yaşayanlar çiftlik turizmine yöneldi. Eko tarım ve eko turizm çalışmaları bölgeye ciddi ekonomik katkı sağladı" diye konuştu. Özata, mahallenin ekotarım ve ekoturizm ile anılır hale geldiğini de kaydetti.

TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Girişimci Züleyah Tan da, kendi ürettikleri yöresel tarım ve hayvansal ürünleri, ahşap kulübelerde satışa sunduklarını belirtirken, mahalle sakinlerinden Kamil Yıldız, hiç bir ilaç kullanmadan yaptıkları üretimi, yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunduklarını söyledi. Bölgeye gelen turistlerin hem tarihi, doğal güzellikleri görme imkanı bulduğunu hem de yöresel lezzetleri tattığını aktaran Yıldız, bölgenin önemli bir turizm noktası olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Sürmeli Kadın Girişimci Derneği Başkanı Aşire Yılmaz ise, Sürmeli'nin organik köy olarak adını duyurmasıyla, ürünleri pazarlama sorununun ortadan kalktığını söyledi. Ürün satışından elde ettikleri gelirle aile ekonomisine de katkı sağladıklarını ifade eden Yılmaz, "Böyle bir projeye halk olarak ihtiyacımız vardı" dedi.
Haber: Mustafa KAHYA


samsunbafrasürmeli bahallesiekoturizmturisttarımsamsun büyükşehir belediyesi