Geri

CHP Milletvekili Adayı Çan: Esnaf Bakanlığı kurulacak

Bafra ve Atakum’da temaslarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Adayı Op. Dr. Murat Çan, “Son dört yılda 500 bin esnafı iflasa sürükleyenler Samsun esnafının sorunlarına çözüm üretemez. Milletin iktidarında derhal bir Esnaf Bakanlığı kurulacak” dedi.

07:38:06 | 2023-04-20


Haberi Sesli Dinle

Atakum’da esnaf ziyaretleri sırasında açıklama yapan CHP Samsun Milletvekili Op. Dr. Çan, “Samsun’un dört bir yanında binlerce esnafla görüşme yaptım. Çünkü ben doktorum, önce teşhis koymak zorundayım. Bu yüzden tüm esnafları tek tek dinleyip sorunlarına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz ”dedi.

‘227 BİN ESNAF SON İKİ YILDA İFLASA SÜRÜKLENMİŞ’
Ortaya çıkan tablo ilgi görüşünü açıklayan Çan. “Hükümet sahte açılışlarla göz boyamaya çalışırken 500 bin esnaf iflas etmiş. Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre; 2021 genelinde meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 101 bin 750. 2022’de ise sayı 125 bin 892. Toplamda 227 bin esnaf son iki yılda iflasa sürüklenmiş. Bu tablonun sahipleri Samsun’a gelip ‘esnafın lehine çalışmalar yapacağız’ diyor. Sadece sizin iki yıllık döneminizde ekmek teknesini kaybeden 227 bin esnaf var. Son dört yılda 500 binin üzerinde esnafı iflas ettirdiler. Yanında çalışanlar, aileleri, muhasebecisi, toptancısı ve lojistiğiyle en az 3 milyon kişi bundan etkilendi ”diye konuştu.

‘BİR UMUT EVİNE EKMEK GÖTÜRMEK İÇİN BEKLEDİ’
2021 yılının nisan ayında dolar kuruna göre benzinin litresinin 7 lira olduğunu hatırlatan Çan, “Esnaf buna rağmen bir umut evine ekmek götürmek için bekledi. Ekmek teknesini terk etmeyen esnaf ise esasında yaşadığı sıkıntılardan fiilen iflas etmiş durumdaydı. Pandemi süreci, biriken borçlar, yüksek dolar kuru ve kredi borçları 2021’de esnafın toplu iflasına neden oldu. Bu sırada hükümet vatandaştan IBAN’la para dileniyordu ”şeklinde konuştu.

‘BU DURUMA DAYANAMAYAN 125 BİN ESNAF İFLAS ETTİ’
2022’de dolar kuru 8 TL’den 20 liraya dayandığı sert bir dile vurgulayan Çan, “Benzinin litresi 7 liradan 22 liraya çıktı. Fahiş kira artışlarıyla esnafın beli iyice büküldü. Bu duruma dayanamayan 125 bin esnaf iflas etti. A’dan Z’ye tüm girdi maliyetleri dörde katlanmış durumda. Henüz kepenk kapatıp, iflasını ilan etmemiş esnaf ise; hem bankalara borçlu hem primlerini yatıramaz halde. Elektrik ve doğalgaz zamlarını da düşünürseniz Esnaf, bugün sattığı ürünü yarın aynı fiyatla yerine koyamıyor. Anlayacağınız Türk esnafı toptan iflas bayrağını çekmiş durumda ”diye konuştu.

‘ESNAF BAKANLIĞI KURULACAK. İCRALAR DURDURULACAK’
500 bin esnafı iflasa sürükleyenlerin Samsun’da esnafın sorunlarını çözmekten bahsettiklerini dile getiren, “20 yıl sonunda esnafı getirdiğiniz yer burası. Milletin iktidarında derhal bir Esnaf Bakanlığı kurulacak. İcralar durdurulacak, sicil affı çıkarılacak, faizsiz kredi ve taksitlendirme imkanı sağlanacak. Fahiş kiralar düzenlenecek. Keyfi uygulamalara son verecek” dedi.

Haber: Köksal ÖNER


murat çanchpmilletvekili adayıseçimesnafsamsunsamsun haberleri14 mayıs