Geri

Defne yaprağı ekmek kapısı oldu

Yakakent’te toplanan defne yaprakları, birçok farklı sektörde kullanılmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

12:34:48 | 2022-01-08


Haberi Sesli Dinle

İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılan defne yaprağı Yakakentli vatandaşların yüzünü güldürdü. İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılmasının yanı sıra et yemeklerinde, balık konservelerinde, pilavda kullanılan defne yaprağı, Yakakentlilerin geçim kaynağı oldu.

İHRAÇ EDİLİYOR
İlçeye bağlı Asmapınar, Küpleağzı, Yeşilköy, Kozköy, Gündüzlü ve Yassıdağ mahallelerinde yaşayan vatandaşlar günün ilk ışıkları ile birlikte defne yaprağı toplamak için ormanlık alanlara gidiyor. Dik yamaç ve kayalıklar arasında toplanan defne yapraklarını sırtlarında yola kadar indirip, traktörlerine yükleyen vatandaşlar, toplama merkezlerine taşıyor. Kilosu beş liradan alıcı bulan defne yaprakları, firmalar tarafından kurutulup, ayıklandıktan sonra başta Avrupa ülkeleri ve ABD’ye ihraç edilmek üzere İzmir’e gönderiliyor.

KİLOSU 8 LİRA OLMALI
Ormandan topladıkları defne yaprakları ile aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyleyen Asmapınar Mahalle Muhtarı Sadık Okur, "İlçemiz genelinde 641 hektar doğal defne alanı mevcuttur. Kilosunu 5 liradan satıyoruz. Mevcut fiyat çok düşük. Gerçek fiyatı 8 lira olmalı. Gün içinde topladığımız defne yapraklarını tüccarlar gelerek alıyor. Defnede kesilen dallar bir yıl sonra daha gür çıkıyor ve daha çok verim elde ediyoruz. Tüccar bizden alıp İzmir’e fabrikalara götürüyor. Fabrikalarda işlenip, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıyorlar. Ayrıca balıkların arasına koyuyorlar" dedi.

Mustafa KAHYA


defne yaprağıihracatyakakent