Geri

Karadeniz'de robot çağı Atasam'da başladı

Türkiye’de üç büyük il dışında bulunmayan, “da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi“ ilk kez Samsun’da, Atasam Hastanesi’nde kullanılmaya başlanıldı.

11:52:01 | 2022-07-27


Haberi Sesli Dinle

Dünya genelinde kullanımı artmış bir sistem olan 'da Vinci robotik sistem', ürolojik hastalıkların tedavisinin yanısıra, prostat, böbrek, mesane ve böbrek üstü bezi kanserlerinin cerrahi tedavisinde kullanılıyor.

EN GÜNCEL ŞEKLİ
Robotik cerrahi veya robot yardımlı cerrahide ise 'da Vinci robotik cerrahi sistemi'nin kullanıldığı, minimal invaziv cerrahinin en güncel şekli olduğunu söyleyen Atasam Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Özden, “Vücuda açılan küçük deliklerden cerrahi aletlerin takılı olduğu robot kolları vücuda yerleştirilir, yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü sağlayan kameralar sisteminden elde edilen görüntüler eşliğinde ameliyatı yapan cerrah robotun konsolundan yani kumanda bilgisayarından ameliyatı gerçekleştirir” diye konuştu.

ZORLU AMELİYATLAR DAHA KONFORLU
ŞEKİLDE YAPILIYOR
Ameliyatın robot kollarının kontrolünü sağlayan cerrah tarafından yapıldığını belirten Özden, “Robot kolları üstün dönüş kabiliyeti sayesinde insan elinin yapması mümkün olmayan hareketlerin kolaylıkla yapılabilmesine imkan sağlar. Böylece çok zorlu ameliyatlar daha konforlu bir şekilde yapılabilir. Robotik cerrahide ameliyatı yapan konsol başındaki cerrahın yanı sıra hasta başında ameliyata yardım eden ikinci bir cerrah da bulunur. Bu cerrah da Vinci robotik sistemde, robot kollarının ve kamera sisteminin koordineli bir şekilde çalışmasını takip eder. Ameliyat için gerekli aletlerin değişimini sağlar. Ameliyat sırasında ise konsoldaki cerraha yardım eder” dedi.

KARADENİZ'DE İLK KEZ ATASAM'DA
'da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi'nin Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez Samsun Atasam Hastanesi’nde kurulduğunun altını çizen Prof. Dr. Ender Özden, bu yöntemin hastalara daha çabuk iyileşme ve hastanede kalış süresinin kısa olması gibi önemli avantajlar sağladığını sözlerine ekledi..


samsunatasamhastanerobotda vincikaradeniz