Geri

Karadeniz'e İsrail Sazanı tehdidi

Diğer balıkların yumurtaları ile beslenen ve yılda 9 kere üreyebilen İsrail sazanı, Karadeniz'de balıkçıların korkulu rüyası haline geldi.

13:14:59 | 2022-03-06


Haberi Sesli Dinle

Diğer balıkların yumurtaları ile beslenen ve yılda 9 kere üreyebilen İsrail sazanı, Karadeniz'de balıkçıların korkulu rüyası haline geldi.


Samsun'un Kurupelit bölgesinde İsrail Sazanı tehdidi yaşanıyor. İsrail Sazanı, yılda 9'u bulan üreme dönemleri ile nehirlerin ardından Karadeniz'de de baskın tür haline geldi. Diğer balıkların yumurtaları ile beslenen sazan türü, nesli tükenme tehlikesi altındaki doğal balık türlerini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.

Karadeniz'de Samsun'un Atakum ilçesi Kurupelit bölgesinde de İsrail Sazanı görüldü. Oltalara yüzlercesi takılan istilacı balık, balıkçılarda endişe yarattı. Balıkçılar, yılda 9 kez üreyebilen İsrail sazanına karşı önlem alınmasını istedi.

DİĞER BALIKLARI YOK EDİYOR
Kurupelit'te oltalarına İsrail Sazanı takılan balıkçılar, "Çok fazla üretme yeteneğinde olan bir balık. Dolayısıyla bizim doğal balık türlerimizin varlığını tehlikeye atıyor, engelliyor. Böyle devam etmesi halinde doğal türlerimiz ilerleyen süreçte yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak" dedi.

Olta balıkçıları, "Burada çok İsrail sazanı çıkıyor. Çok kılçıklı bir balık, yenmiyor. Buradaki bütün balıkların neslini tüketiyor. Önceden istavrit, çinekop tutardık, şimdi çok az kaldı. Diğer balıkların yumurtalarını yediği için İsrail sazanı zaman geçtikçe çoğaldı. Tuttuğumuz zaman balığı geri atmıyoruz" diye konuştu.

Haber Merkezi


samsunatakumkaradenizkurupelitisrail sazanıbalıkbalıkçıolta balıkçısıolta balıkçılığıolta