Geri

KGK'dan Kıbrıs çıkarması!

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından düzenlenen KKTC Uluslararası Medya Çalıştayı’nın açılışında konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede İsrail askerlerinin kamp kurduğu ve tatbikat yaptığı yönünde basında çıkan haberlere tepki göstererek, “Yahudiler ülkeden arsa alıyormuş diye beşinci kol faaliyetleri yapılıyor. Yok böyle birşey" dedi.

10:03:42 | 2023-12-18


Haberi Sesli Dinle

KKTC’nin kuruluşunun 40. yılı nedeniyle başkent Lefkoşa’da bir uluslararası bir Medya Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, 18’i Rusya, Gürcistan, Suriye, İngiltere, ABD, Japonya, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan olmak üzere toplam 63 gazeteci ve KKTC medyasından temsilciler de katıldı.

TATAR: KIBRIS MİLLİ DAVAMIZ
Çalıştayın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, son günlerde basında çıkan yahudilere toprak satıldığı yönündeki haberleri hatırlatarak, "Gereken araştırmayı yaptırdım. Ülkede İsrail askerlerinin kamp kurduğu ve tatbikat yaptığı yönünde basında çıkan haberler tamamen yalan. Yok böyle birşey. Yasaların yabancıların hangi şartlarla arazi alabileceği belli." dedi. 'Kıbrıs Meselesi’ dediklerini, ancak bundan sonra özellikle uluslararası platformlarda ‘Milli Dava’ olarak anlatacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “Mesele1974 yılında Mehmetçiğin adaya ayak basmasıyla bitmiştir. Asla Türkiye’den ve Türk askerinden vazgeçmeyeceğiz. Bu böyle biline" şeklinde konuştu.

"HEYECANIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ"
Ülkede bütün muhalefete, çatlak seslere, beşinci kol faaliyetlerine rağmen özellikle gençleri doğru yoldan alıp başka yerlere götürmeye heveslenenlere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Heyecanımızı kaybettiğimiz zaman bu önemli coğrafyanın başkalarının emellerine hizmet etmek için kullanılacağını biliyoruz. Benim dedem Türkiye’yi hiç görmedi. Bir haber alabilmek Ankara Radyosu’nu dinlemek için tarlasını sattı. Neden bir radyo almak için, bu duyguların yaşandığı bir ülke burası. Burada bir devlet vardır bu devleti kimse ezip geçemez” ifadelerini kullandı.

DİM'E TEŞEKKÜRLER
KKTC dışında yaşayan ada vatandaşlarına da seslenen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ”Londra’da önce iki saat tren. Sora da 25. kattaki ofisine çıkmak için asansör bekliyorsun. Ben diyorum ki, gel buraya dünya dijitalleşti, işlerini öyle idare edebilirsin. Bizden kimse devletimizden vazgeçmemizi beklemesin. Federasyon deyip başkasının boyunduruğunun altına girmeye razı olamayız. Devletimiz tanınmadıkça anlaşma olmayacaktır. Bu çalıştay bizim çabalarımıza medya desteği sağlıyor. Küresel Gazeteciler Konseyi’ne, tüm gazeteci katılımcılara ve değerli dostum konsey başkanı Dim’e çok teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

‘KIBRIS TÜRKLERİ DİRENDİ’
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türklerinin her türlü yokluğa rağmen direndiğini ifade ederek, “Anavatanın yardımı yetişmese bugün KKTC’nin Gazze olmaması için hiçbir sebep yok. Eğer tanınmıyorsa Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti oluşundandır. Bunu hangi BM GK kararlarıyla doldurmaya çalışırsa çalışsınlar bu tanınmamanın içi boştur. 1960’da tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlar tarafından gasp edilmiştir. 2004 bir federasyon anlaşmasında hiçbir şekilde AB’ye alınmayacak, izolasyonlar kalkacak denmiştir ama tam tersi yapılmıştır. Rumlar şunu yapmaktadır. Arkalarına AB’yi alıp BM’nin müesses nizamını alıp Kıbrıs Türklerine karşı acımasız bir izolayon sürdürmektedir” dedi.

DİM: BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ise, 4 yıl sonra tekrar KKTC’nin tanınması için ellerini taşın altına koyduklarını söyleyerek, “Katılımcıların yüzde 80’i yakın coğrafyadan, Rusya ile tüm Türk devletlerinden, Gürcistan, Suriye ve Avrupa ile Amerika ve Japonya’dan temsilcimiz var ama kalanı yakın coğrafyadan katılıyor” dedi. Genel Başkan Mehmet Ali Dim, “Çalıştayda sunulacak bildiriler ayrıca kitap olarak yayınlanacak ve tarihe not düşülecek. Bu toplantımız Kıbrıs’ta BRT, Genç TV ile Türkiye’de Ekotürk, Ulusal, Ülke TV ve 20 kadar yerel kanal aracılığı ile dünyanın her yerinden canlı izleniyor. KKTC’nin haklı davasını uluslararası platformlarda, meslektaşlarımıza anlatıyoruz, anlatmaya devam edeceğiz. Bu KGK olarak bizim sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.

VE ÇALIŞTAY
Çalıştay kapsamında 8 ayrı konuda 8 konuşmacı bildiri sundu. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunu moderatör olarak KGK Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt, ikinci oturumu ise KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yönetti. İlk oturumda, tarihten bugüne Kıbrıs meselesi konusunda Celal Bayar, KKTC’nin tanınmasının önündeki engeller ve fırsatlar konusunda Ergün Olgun, Uluslararası alanda Kıbrıs’ta çözüm için atılan adımlar ve Rum tarafının tavrı konusunda Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve KKTC’nin tanınması ve izolasyonların kaldırılması için diplomatik ve siyasi girişimler konusunda Gülşah Sanver Manavoğlu birer bildiri sundular. İkinci oturumda ise, Rusya ve Türk devletlerinin KKTC politikası konusunda Gökhan Güler, KKTC ekonomisi, inşaat, turizm ve ticaret açısından fırsatlar konusunda Prof Dr Ata Atun, Avrupa'da KKTC algısı ve batılı turizmcilerin adaya bakışı konusunda Hüseyin Baraner ve Tarih boyu KKTC basını ve Kıbrıs davasına gazetecilerin katkısı konusunda Akay Cemal birer bildiri sundular. Son bölümde ise konuşmacılar gazetecilerin sorularını cevapladılar.

ÇAKIR'DAN TATAR'A SAMSUNSPOR FORMASI
Medya Çalıştayı'na Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Küresel Gazeteciler Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ziya Çakır da katıldı. Başkan Çakır, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a, üzerinde isminin yazılı olduğu Samsunspor forması hediye etti.


KÜRESEL GAZETECİLER KONSEYİ19 MAYIS GAZETECİLER CEMİYETİYUSUF ZİYA ÇAKIRKUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKKTCERSİN TATARMetin Feyzioğlu