Geri

Mahkemeden Samsun Büyükşehir'e 'yürütmeyi durdurma kararı' çıktı

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Adnan Kahveci Parkı'nda yapılan imar değişikliği ile ilgili Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından açılan 2. davada da Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiği öğrenildi.

12:16:37 | 2022-11-29


Haberi Sesli Dinle

İlkadım ilçesi Adnan Kahveci Parkı'nda Kıyı Kanununu, Kıyı Kanununda yer alan dolgu alanlarına dair kanun maddelerini, mekansal planlar yönetmeliğinin parklara dair yönetmelik maddelerini hiçe sayarak Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin 19.10.2021 tarih ve 422 sayılı kararı ile park alanının kaldırılarak belediye hizmet alanı kullanımı oluşturulmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı
değişikliğine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından açılan 2. Davada da Bölge İdare Mahkemesi tarafında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Samsun 3. İdare Mahkemesi'nde açılan davada oy çokluğu ile (2'ye bir) verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararına Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından Bölge İdare Mahkemesinde itiraz edildi. Yapılan itirazda, “Yürütmenin durdurulması isteminin reddi yönünde verilen Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin 28/09/2022 gün ve E:2022/53 sayılı kararının; teknik bir konu olmasına ve mevzuata açıkça aykırılıklar dava dilekçesinde belirtilmiş ve bilirkişi raporu ile tespit edilmiş olmasına rağmen yürütmeyi durdurma kabul kararı verilmemesinin telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı ileri sürülerek kaldırılması ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesi” talep edildi.

HUKUKA UYARLIK GÖRÜLMEDİ
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, "Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesince özetle; “Bilirkişi raporunun incelenmesinden raporda yer alan tespitlerin hükme dayanak olabilecek yeterlik ve nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Uyuşmazlık konusu olayda dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte ele alınmasından; 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği paftasında, kaldırılan park alanının konumlandırıldığı akaryakıt istasyonu alanının yerinin gösterilmediği, bu alanın tamamının 1/5000 ölçekli nazımplandapark alanı olarak planlı olduğu,sadece 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği paftasındaakaryakıt istasyonu alanının mevcut olduğu, bu nedenle 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin 1/5000 ölçekli imar planı değişikliğine uygun olmadığı,planlar arası kademeli birliktelik ilkesine uygun hareket edilmediği, diğer taraftan Kıyı Kanununda ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte kıyı bölgelerinde yapılabilecek tesis ve yapılar sayılmakla birlikte, dava konusu imar planı değişikliği ile yapılması planlanan 'Kent Yönetim Merkezi' ve 'Çağrı Merkezi (Alo 153)' yapılarının ve plan kararı ile belirlenen akaryakıt istasyon alanının (deniz araçları ve gümrüklü sahalarda deniz taşımacılığına akaryakıt ikmal imkanı veren sistem veya üniteler olmaması nedeniyle)mevzuatta sayılan tesis ve yapılar arasında yer almadığı, eşdeğer ayrılan park alanı büyüklüğünün plandan kaldırılan park alanından daha küçük bir alan olmasının ve Kıyı Kanununa ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe uygun olmayan akaryakıt istasyonu alanının bir bölümünün davaya konu sadece 1/1000 ölçekli plan değişikliği ile plandan kaldırılan park alanı için eşdeğer alan olarak ayrılmasının Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesinin 3. fıkrasına aykırılık teşkil ettiği, ayrıca kıyılarda plan onay yetkisinin 3621 sayılı Kıyı Kanunun 7. maddesi uyarınca Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait olmasına karşın planın doğrudan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından davaya konu edilen işlemlerde hukuka uyarlık görülmemiştir" dedi.

KATLİAMLARI DURDURMAYA DAVET EDİYORUZ
Başkan Şener, "Öte yandan, 'Hukuka aykırı olarak verildiği tespit edilen işlemin uygulanması durumunda, imar planına dayalı bireysel işlemler tesis edileceğinden ve yapılaşma durumu ortaya çıkacağından ortaya telafisi güç ve imkansız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir. Açıklanan nedenlerle, davacı itirazının kabulü ile Samsun 3.İdare Mahkemesinin 28/09/2022 günlü, E:2022/53 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair kararının kaldırılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesi uyarınca dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına kesin olarak, 02/11/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.' denilmektedir. Böylelikle Türk Milleti Adına hüküm veren Yargı ikinci kez, Alo 153 Kent Yönetim Merkezi Binasının Yürütmesini durdurdu. Artık Samsun Büyükşehir Belediyesi Yönetimini Hukuka Duyarlılığa ve Hukuka Uyarlılığa, bu ve bunun yanında bulunan İlçe Otobüs Terminalinin ve bunlara bağlı oluşturulmaya çalışılan beton zeminlerin alanda yarattığı yeşil alan katliamlarını durdurmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.


samsunadnan manderes parkısamsun büyükşehirmahkememimarlar odasıburak şener