Geri

O kadar anıt yaptı, mezar taşı bile yok!

Türkiye’de gerçekleştirdiği anıt heykelleri ile tanınan hatta; bir çok mezar taşı da yapmış olan Avusturyalı sanatçının maalesef bir mezarı, bir mezar taşı bile yok.

09:31:56 | 2022-12-14
Tufan İPEK
Tufan İPEK      tufan.ipek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Büyük bir sanatçı.
Büyük bir heykeltıraş ve ressam.
Aynı zamanda bakır oymacısı ve illüstratör.
Türkiye’de gerçekleştirdiği anıt heykelleri ile tanınan hatta; bir çok mezar taşı da yapmış olan Avusturyalı sanatçının maalesef bir mezarı, bir mezar taşı bile yok.
Kim mi bu büyük sanatçı?
Samsun’da bulunan Onur Anıtı’nı da yapan Heinrich Krippel…
Türkiye’de yaptığı eserlerden bazıları şunlardır; Bornova Sarı Köşk Atatürk Büstü, Sarayburnu Atatürk Anıtı, Konya Atatürk Anıtı, Ankara Zafer Anıtı, Onur Anıtı, Büyük Utku Anıtı ve Oturan Atatürk Anıtı.
15 Ocak 1932 yılında Samsun’da yaptığı Onur Anıtı; Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi haline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir. 8,85 metre yüksekliğinde olan anıt; tunç, taş ve mermerden yapılmıştır.

***

Her zaman yazdım yine yazıyorum.
Samsun büyük bir kent.
Samsun, Atatürk’ün ilk kıvılcım ateşini yaktığı ve dünyada başka ülkelere de ilham ve cesaret verdiği şehrin adıdır.
Samsun, her zaman vefa olmuştur.
Samsun, Türkiye’de bu kadar hizmet etmiş bir sanatçıyı umarım bağrına basar.
Samsun’dan Avusturya’ya uzanan bir köprü, bir kardeşlik bağı kurulur ümit ediyorum!
Bunu da yapacak olan Belediye Başkanlarımız olacaktır.
Partili partisiz hiç önemi yok, hangi partiden de olduğunun hiç mi hiç önemi yok.
Niye mi?
Ölü rahmet bulsun da nerden bulursa bulsun.
Bu bizim dinimizden olmamasının da hiç farkı olmamalı.
Çağrım bu büyük sanatçıya sahip çıkıp dünyaya örnek olmaktır.
Samsun’u yönetenler mutlaka bu büyük sanatçı için bir adım atmalılar…
Atamız için onca eser bırakan Heinrich Krippel için bir eser de biz bırakalım…
Olmaz mı?

***

Av. Dr. Tufan Akçagöz, Viyana'ya giderek, Atatürk ile tanışıp bir çok heykelini yapan ve özellikle Samsun'daki Onur Anıtı ile Türk halkının takdirini kazanan Avusturyalı Sanatçı Heinrich Krippel'in mezarını buldu. Akçagöz, karşılaştığı manzara karşısında ise büyük şok yaşadığını söyledi. Viyana'da yasalar gereği sahip çıkılmayan mezarların başkalarına satılabilmesine olanak tanındığını belirten Av. Dr. Akçağöz, "Bizim için çok büyük bir manevi değeri olan büyük Sanatçı Heinrich Krippel'in cenazesinin bulunduğu mezarlık da aynı durumda. Mezarlık sahipsiz kaldığı için üzerine başka cenazelerin defni yapılmış" dedi.

***

Av. Dr. Akçagöz’ün bu çağrısından sonra; Avusturya Türk Kültür Cemiyeti harekete geçti. Kısa adı TKG olan Avusturya Türk Kültür Cemiyeti´nin başkanı Birol Kılıç,
‘Sayın Avukat Tufan Akçagöz’e teşekkür ederiz. Derhal bu konuda masrafı ve bürokratik zahmeti ne olursa olsun harekete geçip Atatürk’ün sevdiği, saydığı ve yanına çağırıp bizzat poz verdiği Henrich Krippel için şanına, şerefine ve Türk Milleti’nin kendisine duyduğu şükranlarını ifadesi için aynı yerde bir mezar yeri satın alınacak, varsa kemikleri oraya taşınacak. Hep birlikte merhum Krippel´in Avusturya’da yaşayan mezarı başında Atatürk sevdiği, saydığı ve el üstünde tuttuğu Avusturya’nın bu büyük evladının önünde dua ederek aziz hatırası önünde saygı duruşunda bulunacağız. Atatürk’ün sevdiği bu büyük Avusturyalı sanatçıyı bağrımıza basacağız.’ Diye açıklamada bulundu.

***

HEİNRİCH KRİPPEL HAYATI:
27 Eylül 1883'te Viyana’da dünyaya geldi. Sanat eğitimini Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde Profesör Hemler atölyesinde tamamladı. Daha çok portre, büst ve mezar taşları üzerinde çalıştı ve tanındı. 1. Dünya Savaşı’na topçu subayı olarak katıldı. 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile Türk hükûmetinin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 1938’e kadar on üç yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi. Sanatçı, 1938 yılında yeniden Türkiye’ye gelebilmek umudu ile Viyana’ya döndü. Krippel, II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeni ile bir daha Türkiye’ye dönemedi ve 5 Nisan 1945’te Viyana’da bir mide ameliyatı sonrası hayatı sona erdi.


tufan ipekatatürkheykelanıtavusturyaHeinrich Krippel


Yazıyı Sesli Dinle