Geri

Okan Dilek yazdı: Kim barbar, kim pasaklıymış?

Gazete Ekip Yazarı Okan Dilek, bu kez farklı bir konuya dikkat çekti. Dilek, örf ve adetlerimizi kimsenin bozamayacağını yazdı.

11:14:50 | 2022-05-23


Haberi Sesli Dinle

"Kim barber, kim pasaklıymış?" başlıklı yazısında "Artık 'Bir Turist, Bin Turist' söyleminin tarih olduğunu ya da eğitim müfredatında böyle bir sloganın artık görünmediğini belirten Gazeteci-Yazar Okan Dilek, "Farklı anlam ve farklı yaklaşımlarla artık bu konunun ele alındığını düşünüyorum. Çünkü turist dediklerimiz ya yan komşu, ya aynı sokakta her gün karşılaştıklarımız" dedi.

İLK TURİST GELDİĞİNDE...
Yazısında çocukluk yıllarından bir anısına da yer veren Dilek, "Hatırlarım bir gün ilçemize turist geldi diye belediye amfilerinden anons yapılmıştı. Gerekli misafirperverlik ve yardımseverliğin gösterilmesi v.s şeklinde defalarca anons yapılmıştı. Dakikalarca peşlerinde gezmiştik o turistlerin, hiç unutmam. Onlara dokunmak, kendi dillerinde yaptıkları konuşmaları dinlemek bizi ne çok heyecanlandırmıştı. Akşam eve geldiğimizde bu yaşadığımızı yatana kadar anlatmıştık. 1970-75'li yıllardan söz ediyoruz. Gerçekten de böyleydi. Günümüzde bizi ülkelerine almayanlar, pasaport denilen belgeye olmadık şartlar koyarak ülkelerine kabul edenler, çalışmaya gelenler, iş kuranlar, ticaret yapanlar, kardeş şehir yaptıklarımız derken biz turist kavramını rakamlara, gelirlere kazançlara dökmeye başladık" dedi.

KİRLETEMEYECEKLER
Okan Dilek, "Bugün ulaşımın, iletişimin ve sınırların adeta kalktığı bir coğrafyada hangi ülkenin, hangi ülke insanının ne olup olmadığını, nasıl bir yaşam sürdüğü, nasıl bir iş ve çalışma hayatına sahip olduğunu çok rahat görebilmekteyiz. Avrupalı turisti ve yerleşik yabancıyı da gördük, onların kirlenmiş bedenlerini, dillerini, oturmalarını kalkmalarını da. Büyüklerimizin Türk Örf ve Ananelerini bizlere harfiyen öğrettiği sosyal hayata dair bir gram kültürlerinde bize benzer, bizim gibi yüce gönüllü ve terbiye edilmiş hayatlarının olmadığına şahit olduk. Adap bizde, oturma kalkma bizde, hela kültürünü bile öğrenememiş yabancı dilde konuşan bir çok ülkenin insanı ne bizi ne ülkemizi hiç bir şekilde kirletemeyecektir" ifadelerini kullandı.

OKAN DİLEK'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Devamını okumak için tıklayınız


okan dilekavrupatürkbarbar