Geri

OKTAM’dan ‘Çocukluk Çağı Travmaları ve Müdahale’ Eğitimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) ile Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen iş birliği çerçevesinde düzenlenen eğitimler devam ediyor.

12:09:15 | 2022-04-23


Haberi Sesli Dinle

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda OKTAM Proje ve Çalışma Grubu öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Bilge Abukan tarafından Samsun Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü ile Samsun Kadın Konukevinde görev yapan meslek elemanlarına “Çocukluk Çağı Travmaları ve Müdahale” konulu eğitim verildi. Eğitim öncesi konuşma yapan OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, "Çocukluk travması, çocukluk döneminde yaşanan fiziksel, duygusal, cinsel istismarla fiziksel ve duygusal ihmal yaşantılarını içermektedir. Olumsuz çocukluk deneyimleri çocuğun geleceğini etkilemektedir. Bu nedenle düzenlenen bu eğitim son derece önemlidir" diye konuştu.

TRAVMALARIN YÜZDE 25'İ ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE
Dr. Öğr. Üyesi Bilge Abukan konuşmasında, çocukluk çağının travmalar açısından riskli bir dönem olduğunu, yaşam boyu deneyimlenen travmaların yüzde 25’inin çocukluk döneminde görüldüğünü, yetişkinlerin önemli bir bölümünün çocukluk çağında en az bir kez travmaya maruz kaldığını belirtti. Abukan, çocuklarda, travmalar ile baş edebilme becerilerinin yeterli ve etkin düzeyde olmadığı; bu dönemde yaşanan travmatik deneyimler ile baş edilemediğinde ciddi, kalıcı veya uzun süreli etkilerinin görülebildiği; bu etkilerin ruh sağlığını bozucu ve yaşam boyu gelişimi engelleyici nitelikte olabildiği ifade etti. Bu travmaların özellikle yetişkinlik dönemindeki psikopatolojilerin kaynağı olarak nitelendiren Abukan, araştırma sonuçlarıyla travmaların çocukluk çağında sağaltımının çocukların yetişkin yaşama sağlıklı bir biçimde hazırlanmaları üzerindeki etkisini vurguladı.

PROF. DR. KUMCAĞIZ'DAN TEŞEKKÜR BELGESİ
Ayrıca travmaların sağaltımı hem çocukluk hem de yetişkinlik çağında ruh sağlığı için önemli bir risk etmeninin ortadan kaldırılması anlamına geldiği belirten Abukan, bu noktada çocukla ilgi, sevgi ve güvene dayalı aile ilişkileri kurulması temelinde çocuğun temel duygusal gereksinimlerinin karşılanmasına olanak tanıyan müdahalelere değindi. Daha sonra Abukan, çocuk, aile ve sosyal çevreyi içeren müdahaleler hakkında bilgi verdi. Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona eren eğitim sonunda Dr. Öğr. Üyesi Bilge Abukan’a OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.


OMÜ Sağlık Bilimleri FakültesiOKTAMOndokuz Mayıs ÜniversitesiKadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma MerkeziSamsun Aile ve Sosyal Politikalar İl MüdürlüğüSamsun Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi