Geri

Samsun'da haksız fiyat denetimi sürüyor

Samsun'da haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimlerine aralıksız devam ediliyor. Denetimlerde bin 917 işletme ve 13 bin 609 adet ürün incelenirken, 80 işletmeye idari yaptırım uygulandı.

12:48:24 | 2022-02-17


Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Kararı ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesi gereğince “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardından, indirimin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı İl Ticaret Müdürlüğü tarafından kontrol ediliyor.

ETİKETLER KONTROL EDİLİYOR
Samsun Ticaret İl Müdürlüğü tarafından söz konusu KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışı yapanlara yönelik olarak marketler, pazar yerleri, sebze ve meyve halleri ve gıda toptancılarında denetim başlatılırken, yetkililer 11-12-13 Şubat 2022 tarihlerindeki fiyatlar ile KDV indirimi uygulamasının yürürlüğe girdiği 14 Şubat 2022 tarihi ve sonrası için geçerli fiyatları karşılaştırıyor. Haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimlerine aralıksız devam edileceği bildirildi.

VALİ DAĞLI'DAN ÇAĞRI
Devletin enflasyonla mücadele kapsamında yaklaşık 10 bin civarında temel gıda ürününde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e indirdiğini belirten Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerinin KDV oranındaki yüzde 7’lik düşüşü fiyatlara yansıtmaları konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiği çağrısında bulundu. Vali Dağlı ayrıca, indirimin fiyatlara yansıtılmaması halinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin idari para cezaları ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

2021'DE BİN 917 İŞLETME DENETLENDİ
Öte yandan, Samsun İl Ticaret Müdürlüğü tarafından 2021 yılı içerisinde; 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında bin 917 işletmede Haksız Fiyat Denetimi yapıldı. Toplam 13 bin 609 adet ürünün incelendiği denetimler kapsamında 80 işletmeye ait tespit tutanakları değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderilirken, işletmelere idari yaptırım uygulandı.


etiketfiyatdenetimticaret il müdürlüğümarket