Geri

Samsun'da sağır hakları için manifesto hazırlandı

Atakum İşitme Engelliler Derneği, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde ülke genelinde sivil toplum alanında aktif görev alan sağır bireylerle gerçekleştirdiği atölye çalışmalarının sonucunda “Sağır Hakları Manifestosu” adlı çalışmayı kaleme aldı.

12:04:57 | 2024-04-05


Haberi Sesli Dinle

Samsun’da faaliyet gösteren Atakum İşitme Engelliler Derneği, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde 81 ilden sivil toplum alanında aktif görev alan sağır bireylerle gerçekleştirdiği atölye çalışmalarının sonucunda “Sağır Hakları Manifestosu” adlı çalışmayı kaleme aldı.

YEREL YÖNETİMLERE İLETİLECEK
Dernek Başkanı Tugay Kurtgözlü, hazırlanan manifestonun kısa sürede yerel yönetimlere iletileceğini ifade ederek, “31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde sağır bireylerin yerel yönetimlerden taleplerini toplamak, problemlerini ve çözümlerini aktarmak adına birçok görüşme gerçekleştirdik. Sağır camiasının çok uzun yıllardan bu yana mücadele verdiği ve artık kronikleşmiş sayılabilecek problemleri, çözüm önerilerini rapor haline getirdik. Bu raporu da önümüzdeki günlerde göreve gelen bütün yerel yöneticilere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

SOMUT POLİTİKALAR BEKLİYORUZ
“Yerel yönetimlerin, sağır bireylerin toplumda eşit bireyler olarak yer almasını sağlamak için atacakları adımlar, sadece sağır bireyler için değil, toplumun bütünü için de büyük bir değer yaratır" ifadelerine yer veren Başkan Kurtgözlü, “Sağır bireylerin toplumsal yaşama katılımının, demokrasinin temel bir unsuru olduğunu ve yerel yönetimlerin bu konuda proaktif olmalarının gerekliliğini vurguladı. Kurtgözlü, “Yerel yönetimlerin bu manifestoyu dikkate alarak, sağır bireylerin haklarına yönelik somut politikalar geliştirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

TOPLUMSAL FARKINDALIK ÇAĞRISI
Yapılan tüm çalışmalarda “erişilebilirlik, istihdam, eşit yurttaşlık” gibi kronik problemlerin yaşandığını gördüklerini dile getiren Başkan Kurtgözlü, “Engellerin kaldırılmasına yönelik adımların atılmasını sağlaması hedefliyoruz. Sağır bireylerin toplumda daha görünür olmalarını ve ‘seslerinin’ duyulmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesini umuyoruz. İnanıyoruz ki, bu manifesto ile beraber sağır bireylerin yerel katılımını güçlendirmek ve toplumun her kesiminin haklarını savunmak adına önemli bir adım olarak görüyoruz. Son olarak bu manifestonun, sağır bireylerin yaşam kalitesini yükseltecek ve toplumsal farkındalığı artıracak bir başlangıç olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

TALEPLER 12 MADDEDE SIRALANDI
Erişilebilirlik ve Katılım, Nitelikli Tercümanlar, Kolektif Karar Alma, Eğitimde Fırsat Eşitliği, İşaret Dili Yasası, Sağır Kültürü ve Kimliği, Sağlık Hizmetlerinde İşaret Dili, Medya ve Erişilebilirlik, Acil Durum Erişilebilirliği, İstihdamda Eşitlik, Uluslararası Sözleşmeler, Aktivist Yaklaşım

 


samsunsağırmanifestoAtakum İşitme Engelliler Derneği