Geri

Samsun'da sağlıkçılar organ bağışı için yürüdü

Samsun’da 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında doktor ve sağlık çalışanlarından oluşan Halk Sağlığı Hizmetleri Trampet Takımı eşliğinde, “Hayata Bir Hediye Ver” temalı yürüyüş düzenlendi.

10:01:51 | 2022-11-08


Haberi Sesli Dinle

Kurtuluş Macelesinin ilk adımının atıldığı 19 Şehrinde Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında organ bağışının önemine dikkat çekmek için Çiftlik Caddesi üzerine bulunan Verem Savaş Dispanseri önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi.

‘YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ GELİŞTİRİLMİŞTİR’

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Her yıl ülkemizde 3-9 Kasım organ bağışı haftası olarak kutlanmaktadır. Bizlerde Samsun İl sağlık Müdürlüğü olarak çeşitli etkinliklerle bu haftayı kutluyoruz. Tüm dünyanın ve ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biri de tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı tüm dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Tıbbın hızla geliştiği içinde bulunduğumuz yüzyılda pek çok hastalık tanımlanmış ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Organ nakli bu tedavi yöntemlerinden biridir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denmektedir. İleri düzeyde kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam ancak organ nakli ile mümkün olmaktadır. Organ nakli ile binlerce insanın hayatını kurtarmak mümkün” diye konuştu

‘BÜYÜK SIKINTI ORGAN BAĞIŞININ AZLIĞIDIR’
Organ başının önemine değinen Oruç,“Bazen tek bir kişinin organları, çok sayıda kişinin tekrar yaşaması ve hayata tutunması için umut olmaktadır Türkiye'de organ naklindeki en büyük sıkıntı organ bağışının azlığıdır. Organ bağışı azlığı sebebiyle bekleme listelerinde umutla bekleyen kişi sayıları artmaktadır. Türkiye'de toplam 31.326 kişi maalesef organ nakli beklemektedir. Sayılara bakacak olursak "23.808 kişi böbrek, 2494 kişi karaciğer, 1351 kişi kalp, 273 kişi pankreas, 2 kişi ince barsak ve 3398 kişi de kornea nakli için beklemektedir’ ’Yine bölgemizde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Organ Nakli Merkezimizde Böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 670Karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 31 Toplam: 701 hasta beklemektedir. Bölgedeki tek nakil merkezi olan On dokuz Mayıs Üniversitesi Nakil merkezimizde Karaciğer, Böbrek ve Kornea nakilleri başarılı bir şekilde yapılmaktadır” ifadesini kullandı.

‘AİLELERİNİ DE HABERDAR ETMELERİ ÖNEMLİDİR’
Her zaman organ bağışına ihtiyaç düğüldüğünü aktaran Oruç, “18 yaşını dolduran bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesine organ bağışı denir. Organ bağışında bulunabilmek için, organ bağışı kartının iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri önemlidir. Organ kart bağışı tüm hastanelerimiz ve sağlık birimlerimizde düzenlenmektedir. Buradan bütün vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyorum. Siz de organ bağışçısı olarak, bir ya da birden fazla kişinin yaşama tutunmasına şans tanıyabilirsiniz! Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır ve bağış varsa hayat vardır” diye konuştu.

Haber: Köksal ÖNER


samsunsağlıkçıorgan bağışı