Geri

Samsun'da Seçim Nabzı: İLKADIM

Gazete Ekip Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çakır, yerel seçimler yaklaşırken, İlkadım'da sahanın nabzını tuttu. İşte İlkadım'da aday adaylığı için hangi isimler geçiyor, kim öne çıkıyor?

12:54:53 | 2023-10-24


Haberi Sesli Dinle

Yerel seçimler yaklaşırken, Samsun'un ilçelerinde de kimlerin aday adayı olacağı merak konusu. Gazete Ekip Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çakır, Samsun'da Seçim Nabzı yazı dizisine İlkadım ilçesinden başladı. Samsun'un en büyük ilçesi konumunda olan İlkadım'da aday adaylığı için bir çok isim anılırken, bazı isimler öne çıkıyor.

Yazısında bir adayda aranması gereken kriterlere de yer veren Çakır, Samsun'da İlkadım ve Canik'te başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl'ın belediyecilik tecrübesi ve sevilen bir isim olması nedeniyle isminin öne çıktığını yazdı.

İŞTE FATİH ÇAKIR'IN YAZISININ TAMAMI...

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere adım adım yaklaşırken, aday adayları da sahaya inmeye başladı. Yerel seçimlere 5 ay kala siyaset kazanı Samsun'da da kaynamaya başladı. Partilerde aday adaylığı düşünen isimler Ankara ve Samsun'da nabız yoklamaya devam ediyor.

Yerel seçimler Samsun için büyük bir öneme sahip. Zira bu seçimler, Samsun'un geleceğini şekillendirecek kritik bir dönemi başlatacak.

Dolayısıyla bu önemli seçim öncesi sahanın nabzını ölçecek bir yazı dizisi kaleme alma gereği hissettim. Yazı dizisine ise Samsun'un can damarı ve en büyük ilçesi İlkadım'dan başlamakta fayda var.

Ancak, "Sahanın nabzı nasıl, İlkadım'da hangi adaylar öne çıkıyor?" sorularına geçmeden önce aday adayları kadar halkın nasıl bir aday istediği de önemli diye düşünüyorum.

Öncelikle bu çağda belediye başkanının eğitimi önemli. Dolayısıyla adaylarda eğitimin en önemli kriter olması gerektiğine inananlardanım.

Bir diğer önemli kriter de adayın bilgi, birikimi ve tecrübesi bir şehri, ilçeyi yönetmeye yeterli olmalıdır.

Yine bir belediye başkanı, halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine, ortak akla önem vermelidir. Öyle "ben yaptım oldu" anlayışıyla bir şehir yönetilemez. Dolayısıyla bir adayda bu kriter de dikkate alınmalıdır.

Yine geçmişte şaibesi olmayan, şeffaf yönetime önem veren aday olmalıdır. Adayın çevresi de göz önünde bulundurulmalıdır. Çıkar çevresi olan bir aday seçildiğinde halka değil, o çevrelere hizmet edecektir.

Yukarıda da bahsettiğim gibi tecrübe önemli. Şehri yönetmeye talip olan aday kesinlikle şehri ve belediyecilik mevzuatını iyi bilmelidir.

Bunlar ilk aklıma gelenler... Elbette bunlara başka maddeler de eklenebilir, ancak öncelikle bu özellikleri taşıyan bir aday kesinlikle tercih edilmelidir.

Malum adaylık mücadelesi kapsamında tatlı bir yarış var. Partilerin genel merkezleri tarafından gerek telefon ve sosyal medya, gerekse yüz yüze anketler yapılıyor.

İlkadım'da da aday adayları sahayı yoklarken, bazı isimler elbette öne çıkıyor.

Mevcut Başkan Necattin Demirtaş'ın ne olacağı muamma. CHP ve İYİ Parti ayrı aday çıkaracak mı sorusunun yanıtı merakla beklenirken, Necattin Demirtaş yeniden aday olacak mı? Olacaksa hangi partiden olacak? sorusunun yanıtı da henüz cevap bulabilmiş değil. Zira Başkan Demirtaş'ın İYİ Parti'nin haricinde başka partilerle de dirsek temasında olduğu konuşuluyor.

Samsun'un en büyük ilçesi İlkadım'a talip elbette fazla olacaktır. Şu ana kadar aday adaylığı için AK Parti İlkadım Belediyesi Meclis Üyesi Erol Köroğlu ile AK Parti Samsun Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ender Gür'ün ismi anılıyor.

Yine Türkiye Belediye Başkanlar Birliği Başkanı ve eski Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım ile MÜSİAD Samsun eski Başkanı Haluk Tan'ın da adı aday adaylığı için geçiyor. Ancak Sayın Kaldırım bugüne kadar bir çok aday adaylığı başvurusu yapsa da dikkate alınmadı. Bunu da hatırlamakta fayda var.

İlkadım'da asıl öne çıkan isim Sinop İl Özel İdare Genel Sekreteri Yahya Çınkıl. Daha önce İlkadım ve Canik'te belediye başkan yardımcılığı yapan Çınkıl, Sinop'ta adeta belediyecilik tecrübesini yansıtarak önemli işlere imza atıyor.

Alt yapı, turizm, ulaşım, eğitim gibi bir çok alanda yaptığı yatırımlarla Sinop'a ivme atlattığını söyleyebiliriz.

Yukarıda bahsettiğim bir adayda bulunması gereken kriterlerin hemen hemen hepsini taşıyan bir isim Yahya Çınkıl. Gerek belediyecilik tecrübesi, gerekse Samsun'da sevilen bir isim olması onu bir adım daha öne çıkarıyor.

Sayın Çınkıl Sinop'ta kurumlarla ve sivil toplum örgütleriyle koordine bir çalışma yürüterek ortak akla önem veren, geçmişinde şaibesi olmayan, yaptığı hizmetlerle kendisini kanıtlamış, icraatin bir fiil içerisinde olan ve çevresi temiz bir isim.

Dolayısıyla bunlar Yahya Çınkıl'ın artıları olarak haneye yazılıyor.

İlkadım'da ne olur, şimdiden kestirmek güç. Ancak Samsun'un ve İlkadım'ın gelecek 5 yılını şekillendirecek önümüzdeki yerel seçimlerde şehre katkı sağlayacak bir ismin aday olmasını istemek bu şehirde yaşayan herkesin en doğal hakkı diye düşünüyorum.

Bilmem anlatabildim mi?


samsunilkadımyerel seçimyahya çınkılnecattin demirtaşhaluk tanender gürerol köroğlu