Geri

Samsun Kurtuluş Yolu'na TÜBİTAK desteği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz koordinatörlüğünde hazırlanan "Samsun Kurtuluş Yolu" projesi TÜBİTAK 2237A Bilimsel Eğitim Etkinlileri Desteği Programı tarafından desteklenmeye değer görüldü. Toplam 15 eğitmenin yer aldığı projede Coğrafya, Tarih ve Sosyal Bilgiler öğrencilerinden ve öğretmenlerinden oluşan 24 katılımcıya 5 günlük eğitim verilecek.

12:52:16 | 2023-09-26


Haberi Sesli Dinle

Proje kapsamında 3 gün sınıf içi ve 2 gün arazi çalışmaları şeklinde sınıf dışı olarak planlanan derslerin ilki gerçekleştirildi. Proje etkinliği Prof. Dr. Cevdet Yılmaz’ın açılış konuşması ile başladı. Kurtuluş Yolu’nun milli bilinci artırmayı sağlayacak önemli bir kültürel miras olduğunu ve genç nesillerin vatan sevgisi ve millet bilinci ile yetiştirilebilmesi için bu alanın sınıf dışı eğitimde aktif olarak kullanılması gerektiğini belirten Prof. Yılmaz, kahverengi tabelalar ile donatılan bu yolun doğru şekilde tanıtıldığında ve kullanıldığında Samsun için önemli turizm alanı olabileceğine değindi. Projede görevli eğitmenlerinden OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek de, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gelişini hazırlayan sebepleri ve Osmanlı Devleti’nin o günkü durumunu anlattı.

11 FARKLI ÜNİVERSİTEDEN KATILIM SAĞLANDI
Ardından Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, 'Samsun Şehrinin Konumu ve Coğrafi Özellikleri' başlıklı dersinde Atatürk’ün Samsun’a çıkışının coğrafi gerekçelerini ve Samsun şehrinin özel konumunun önemini anlattı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. DR. Ali Uzun, Kurtuluş Yolu’nun ve Samsun kıyılarının morfolojik özelliklerini projeye 11 farklı üniversiteden katılım sağlayan dinleyicilere anlattı. Etkinliğin birinci gününün son dersinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortak Dersler Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Ercan Yalçın, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun yolculuğu ve Samsun’da yaptığı istihbarat çalışmalarından bahsetti. Yoğun ve teorik derslerle geçen ilk günün ardından projenin ikinci gününde proje ekibi Samsun’da ateşlenen Kurtuluş Mücadelesi kıvılcımının etkilerinin görülebileceği önemli alanları ziyaret edecek. Bu alanlar arasında Tütün İskelesi, İlkadım Anıtı, Panaroma Müzesi, Gazi Müzesi, Bandırma Gemi Müzesi, Onur Anıtı ve Kent Müzesi yer alıyor. Bu istasyonlarda Coğrafya, Tarih, Turizm Rehberliği ve Mimarlık bölümlerinde görev yapmakta olan öğretim elemanları tarafından bilgilendirmeler yapılacak.

KURTULUŞ YOLU'NUN TANINIRLILIĞI ARTACAK
Projenin üçüncü gününde ise katılımcılara verilecek teorik dersler Samsun Kurtuluş Yolu’nun sınıf dışı eğitimde ve turizmde kullanılması ile ilgili olacak. Projenin dördüncü gününde Tütün İskelesi’nden başlayan anma yolcuğu Kazancı Mevkii, Çakallı Taşhan, Kurtköprü, Üçhanlar, Havza Atatürk Evi, Sekiz Göz Un Değirmeni hattı boyunca devam edecek. Katılımcı olarak proje eğitiminde yer alan öğretmen ve öğretmen adaylarının önemli tarihi olayların yaşandığı bir güzergahta konunun uzmanlarından bilgi almaları ve öğrendikleri bu bilgileri kendi kurumlarında öğrencileri ile paylaşacak olmaları hem Kurtuluş Yolu’nun tanınırlığını artıracak hem de bu eğitim arayıcılığıyla katılımcılara aktarılan milli değerlerin geniş kitlelere yayılması sağlanacak. Hedeflenen program sonucunda katılımcılar, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan ve Havza’dan ayrılışına kadar süren günlerini, bu günlerde konakladığı ve örgütlenme çalışmalarını gerçekleştirdiği mekanları, Samsun’un sosyo-ekonomik şartlarını yerinde inceleme imkânı bulacaklar.


samsunondokuz mayıs üniversitesiomücevdet yılmazkurtuluş yolutübitak