Geri

Sebze ve meyve analizleri artık Samsun'da yapılabilecek

Rusya Federasyonu’na ihraç edilecek yaş meyve ve sebzelerin analizi artık Samsun’da yapılabilecek. Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, analizlerin bundan sonra Samsun’da yapılabileceğini ve ürünlerin artık analiz için başka illere gitmesine gerek kalmamasının da işlemlere hız kazandıracağını söyledi.

11:03:03 | 2023-02-01


Haberi Sesli Dinle

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünü ziyaret ederek, Laboratuvar Müdürü Osman Aydın’dan kurum çalışmalarıyla ilgili brifing aldı. Kalite güven sistemi ve akreditasyonunun bir gereği olarak 2005 yılından bugüne ulusal ve uluslararası yeterlilik test ve deney programlarında başarılı çalışmalar yürüten Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün, 18.01.2023 tarihi itibarıyla Rusya Federasyonu’na yaş meyve ve sebze ihracatında akreditasyon sürecini tamamlayarak Yetkili Laboratuvar Belgesini aldığı bildirildi.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda Kontrol Laboratuvarlarının temel amacının; insan sağlığını doğrudan ilgilendiren kontrol hizmetlerini günümüz şartlarına uygun metot ve cihazlarla etkin bir şekilde yaparak insanlarımızın sağlıklı beslenmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenilirliği politikasının da risk esasına dayalı ‘Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği’ anlayışı ile tüketici sağlığı ve çevrenin korunması gözetilerek belirlendiğini kaydetti.

TÜBİTAK AKREDİTE ETTİ
Bu doğrultuda, gıda maddelerinin etkin denetim ve kontrolü yapıldıktan sonra piyasaya arz edilmesinin büyük bir önem taşımasından hareketle, her alanda yaşanan değişim ve gelişime ayak uydurarak Kalite Güvence Sistemi kurmayı hedefleyen Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün 2005 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından TS EN ISO/IEC 17025 Standardına akredite edildiğini hatırlatan Vali Dağlı, 2022 yılında 4 bin 90’ı denetim, 473’ü ithalat, 279’u ihracat, 296’sı resmi istek ve 142’si özel istek olmak üzere toplam 5 bin 280 numunede 38 bin 250 analiz yapan Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün 13’ü 2022 yılında olmak üzere toplam 50 analizde TÜRKAK tarafından akredite edildiğini söyledi.

İŞLEMLER HIZ KAZANACAK
Son olarak 18.01.2023 tarihinde Rusya Federasyonu’na yaş meyve ve sebze ihracatında akreditasyon sürecini tamamlayarak Yetkili Laboratuvar Belgesini aldığını ve 26.01.2023 tarihinde ilk analizin yapıldığını belirten Vali Dağlı, Rusya Federasyonu’na ihraç edilen yaş meyve ve sebzelerin analizlerinin bundan sonra Samsun’da yapılabileceğini ve ürünlerin artık analiz için başka illere gitmesine gerek kalmamasının da işlemlere hız kazandıracağını ifade etti.


samsunsamsun habersamsun valisizülkif dağlırusyasebze meyve