Geri

Teknofest Canik'te başladı

TEKNOFEST’e start veren gençler roketlerini Canik semalarıyla buluşturdu Canik Belediyesi’nin ilçedeki ortaokullara ve liselere yönelik başlattığı TEKNOCANİK Projesi kapsamında Hava Araçları ve Model Roket eğitimi alan öğrenciler ürettikleri model roketleri gökyüzüyle buluşturdu.

11:10:19 | 2022-03-30


Haberi Sesli Dinle

TEKNOFEST’e start veren gençler roketlerini Canik semalarıyla buluşturdu
Canik Belediyesi’nin ilçedeki ortaokullara ve liselere yönelik başlattığı TEKNOCANİK Projesi kapsamında Hava Araçları ve Model Roket eğitimi alan öğrenciler ürettikleri model roketleri gökyüzüyle buluşturdu. Eğitimlerini tamamlayan öğrenci takımları kendi ürettikleri model roketleri yarışma formatında ateşleyerek tüm davetlilere muhteşem bir teknoloji şöleni yaşattı.

Samsun Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik Kaymakamı Mahmut Halal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve geniş bir protokol katıldı. Canik Belediyesi, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ilçedeki 3 pilot okulda başlatılan proje ile yaklaşık 400 öğrenci Hava Araçları ve Model Roket eğitimi aldı. Canik Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan proje kapsamında ilçedeki tüm ortaokul ve liselerde eğitim verilerek yaklaşık 10 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

“TEKNOCANİK rüzgârı ilimizin tamamında esecek”
Etkinlikte konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, TEKNOCANİK Projesi’nin Canik Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatıldığını söyledi. Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Canik Belediyesi tarafından 2019 yılında başlayan bu proje pandemi sebebiyle gecikmeye maruz kaldı. Samsun olarak yeni bir ivme içerisindeyiz. TEKNOFEST bu yıl 30 Ağustos ve 4 Eylül tarihleri arasında ilimizde yapılacak. Bu bizim için, gençlerimiz için, geleceğimiz için çok önemli bir imkân. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl Samsun ilimizden TEKNOFEST’e toplamda 707 proje sunulmuşken bu yıl itibariyle 35 bin projeye ulaştık. Halbuki biz 10 bin hedefi koymuştuk. Öğrenci sayısına göre Türkiye’de en fazla proje sunan iliz. Çok güzel projeler var. Bugün burada TEKNOFEST’e ‘Bismillah’ demiş olduk. TEKNOFEST’i ilimizde dolu dolu yaşayacağız. Canik’te bugün başlayan TEKNOCANİK ve TEKNOFEST rüzgârı ilimizin tamamında esecek” dedi.

“Gençliğe yatırım, geleceğe yatırımdır”
Programa ev sahipliği yapan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı konuşmasında şunları söyledi: “Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile Canik için küçük, gençlik için dev bir adım atmış oluyoruz. Bu sürece katkı sağlayan, projede emeği geçen tüm şahıs ve kurumlara, çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gençlere ufuk açmak, geleceklerine yön vermeleri adına onlara yol göstermek büyük bir mutluluk. İnanıyorum ki bu proje geleceğin bilim insanlarının önünü açarak insanlık yararına çok büyük başarılar elde etmelerine vesile olacaktır. Belediyemiz bu tür eğitimleri okullarımızda uygulamaya devam edecek. İnşallah, yakın zamanda TEKNOFEST’in Samsun’da yapılacağı tarihlerde Canik Keşif Kampüsü projemizi de hayata geçirmiş olacağız. Bu kampüste gençlerimiz bilimsel çalışmalara yönelecek ve geleceğin bilim insanları olma yolunda emin adımlarla yürüyeceklerdir. Böylece bilime ilgi duyan gençlerimizi tespit ederek onların bilimsel çalışmalara yönelmesine imkân sağlamış olacağız. Gençlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. Çünkü gençliğe yatırım, geleceğe yatırımdır.”

“Kazandığınız deneyimler hayatınızı şekillendirir”
Canik Belediyesi’nin başlatmış olduğu bu projeyi çok önemsediğini ifade eden Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Bugün gençlerimize yönelik başlatılan bu projeyi çok önemsiyorum. Çünkü bugün kazandıklarınız yarın sizin hayatınızı şekillendirecek. Böyle bir etkinlik düzenlediği için Canik Belediye Başkanımızı kutluyorum. Bu eğitimleri TEKNOFEST Samsun’da olacak diye yapmıyoruz. Çünkü bu proje 2019 yılında başladı. 2019 yılında başlayıp pandemi arasından sonra tekrar devam eden bu eğitimin önemli olduğunu düşünüyorum. Tabi bu projelerin sürekli olması gerekmektedir. Ben devamının geleceğine inanıyorum. Bu etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte 3 ay boyunca eğitim alıp model roket üreten takımlar, bu roketleri ateşleyerek gökyüzüne fırlattı. Protokol heyeti de kendileri için hazırlanan model roketlerin motorlarını ateşleyip hep birlikte Canik semalarına gönderdi. Drone gösterileriyle devam eden etkinlik sonunda başarılı atış yapan roket takımlarına protokol tarafından madalyaları ve hediyeleri takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından Canik Belediyesi’nin “Gönül Sofrası” aracı ile davetlilere sunduğu ikramlarla son buldu.


canikcanik belediyesiibrahim sandıkçıteknofestsamsun millet bahçesi