Geri

2024 yılı işaret edildi: İnsanlığı dize getirecek!

Microsoft Başkanı yapay zekaya yönelik flaş açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda hükümetlerin yapay zeka inovasyonlarına yönelik gelişmeleri sıkı takip etmesi gerektiğini söylüyor. 2024 yılını işaret eden başkan, Çin'in gelişimine vurgu yaptı.

16:38:22 | 2021-05-27


Haberi Sesli Dinle

Çin'in büyük yükselişi yalnızca ABD'nin değil bütün dünyanın gündemindeyken teknoloji devi Microsoft'un Başkanı Brad Smith'ten önemli bir açıklama geldi.

Çin'in yapay zeka tarafındaki yükselişine gönderme yapan Smith, eğer insanları koruyacak yasalar çıkmazsa yapay zeka insanlığın önüne geçecek.

2024 yılını işaret eden deneyimli başkan, yapay zekanın insanlığı dize getireceğini söylüyor. George Orwell'ın efsane 1984 romanına gönderme yapan Brad Smith, böyle giderse tehlikede olduğumuzu söylüyor.

BÖYLE GİDERSE 2024 YILINDA 1984 ROMANI GERÇEKLEŞECEK
İngiliz yazar George Orwell'in efsane eserlerinden biri olan 1984'te yer alan insanların teknoloji ile takip edilmesine gönderme yapan Microsoft'un Başkanı Brad Smith, insanlık olarak yapay zekayı kontrol etmemiz gerektiğini söylüyor. İnsanları korumaya yönelik yasaların da gerekliliğine vurgu yapıyor.

Bu noktada uyarıların hedefinde elbette 750 milyon CCTV kameralarının yüzde 54'üne sahip olan Çin vardı. Son dönemde yapay zeka hakkında yaptığı patent başvurularıyla dikkat çeken Çin, teknoloji odaklı hamleleriyle pek çok ülkeyi geride bırakmış durumda.

CCTV nedir, kısaca açıklamak gerekirse; kameralar aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. CCTV açılımı, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen “Close Circuit TeleVision” kavramından türeyen bu kavram, birkaç yıl içinde Çin ile birlikte anılır hale geldi.

Çin yüz tanıma teknolojisi ile dikkatleri üzerine çekerken, özellikle insanları mimlemek için kullanılan bu teknolojide eleştiriliyor.

Çin hakkında uzun zamandır yapılan araştırmalar bu noktada sıkılaştırılacak gibi duruyor. Zira Eleştirmenler, devletin bölgedeki hakimiyetinin demokrasiyi tehdit edebileceğinden korkuyorlar.

Smith ayrıca "Gelecekte halkı koruyacak yasaları yürürlüğe koymazsak, teknolojinin yarışta olduğunu göreceğiz ve bunu yakalamak çok zor olacak" dedi.

“George Orwell'in 1984 kitabındaki derslerini sürekli olarak hatırlıyorum. Temel hikaye… herkesin yaptığı her şeyi görebilen ve her zaman herkesin söylediği her şeyi duyabilen bir hükümet hakkındaydı. Evet, bu 1984'te gerçekleşmedi, ancak dikkatli olmazsak bu 2024'te gerçekleşebilir." diyor.

ÇİN YAPAY ZEKASI
Dünyanın belirli yerlerinde gerçeklik, bu bilim kurgu görüşüne giderek daha fazla ayak uyduruyor, diye ekledi. Çin'in tutkusu, 2030 yılına kadar yapay zeka alanında dünya lideri olmak ve pek çok kişi yeteneklerini AB'nin çok ötesinde görüyor.

2019'da Çin, yapay zeka teknolojilerinde inovasyon için akademik kurumlar tarafından güvence altına alınan patent sayısında ABD'yi yendi. Comparitech'in araştırmasına göre dünyadaki 770 milyon CCTV kamerasının yüzde 54'ü Çin'de bulunuyor.

ÇİN İLE ÇATIŞMADAYIZ
Şu anda ABD Yapay Zeka Ulusal Güvenlik Komisyonu başkanı olan eski Google CEO'su Eric Schmidt, yapay zeka konusunda Çin'i yenmenin zorunlu olduğu konusunda uyardı. "Çin ile jeopolitik stratejik bir çatışmadayız" dedi. "Demokrasilerin yapay zekada kazanması için ulusal ve küresel stratejilere sahip olmak için kaynaklarımızı bir araya getirmekten geçiyor. "Yapmazsak, bize başka değerlerin empoze edileceği bir geleceğe bakıyor olacağız."

Çin Hükümetine danışmanlık yapan Dr Lan Xue, "büyük bir kaza" olması durumunda yüz tanımanın kitlesel toplantılarda insanları tanımlamada "son derece yararlı" olabileceğini söyledi.