Geri

Karabulut’tan intihar tespiti: Sorun ekonomik kaygılar

2020 yılında intihar vakalarıyla öne çıkan Samsun için 2021 yılı da intihar yılı oldu. Kentte 2021 yılının daha ilk günlerinde aynı manzaralar devam etti.

15:35:56 | 2021-05-25


Haberi Sesli Dinle

2020 yılında intihar vakalarıyla öne çıkan Samsun için 2021 yılı da intihar yılı oldu. Kentte 2021 yılının daha ilk günlerinde aynı manzaralar devam etti. Basına yansıdığı kadarıyla Samsun’da ilk 4 ay içerisinde 22 intihar vakası yaşandı, 11 kişi canına kıydı. Vakaların yaş ortalamasına bakıldığında ise yetişkinlerin ölümü tercih ettikleri gözlemlendi.

Samsun için 2021 yılı intihar yılı oldu. Kentte ilk dört ay içerisinde basına 22 intihar vakası yansıdı. Gerek ekonomik, gerek psikolojik ve gerekse diğer yönlü bunalımlar sonucunda 11 kişi canına kıydı ve 11 kişinin ise intihar girişimleri ya emniyet güçleri, ya vatandaşlar tarafından engellendi. Ölümden dönen 11 kişinin 4’ü ağır şekilde yaralandı, 5 kişi yapılan müzakereler sonucu intiharından vazgeçirildi. Vakaların yaş ortalamasına bakıldığında yetişkinlerin ölümü tercih ettikleri gözlemlendi. Vakalar üzerine değerlendirme yapan Aile Danışmanı ve Psikolog Gamze Sırmalı Karabulut, olayların genellikle ekonomik kaygılardan kaynaklandığına dikkati çekti.

KARABULUT: ÇARESİZLİK HİSLERİ YOĞUNLAŞTI
Vakalar üzerine toplumsal bir değerlendirme yapan Aile Danışmanı ve Psikolog Gamze Sırmalı Karabulut, “1 yılı aşkın süredir pandemi ile her anlamda mücadele ediyoruz. Salgınla birlikte dengelerimiz değişti. Rutinlerimiz farklılaştı. İlk zamanlarda belirsizliğin getirdiği olumsuz koşullara uyum sağladıkça baş etme gücümüz arttı. Ancak düzelmeyen koşullar ve daha da kötüleşen hem ekonomik hem sosyal yaşantılar kişilerin çaresizlik hissini yoğunlaştırdı. Geçim sıkıntısı, ailesinin beklentilerini karşılayamayan bireyin değersizlik ve çaresizlik hissini artırdı. Yeterli sosyal desteği sağlayamayan bireyler daha da yalnızlaştı. Çözümsüz olarak gördüğü süreci yönetemeyince intihara yönelmeye başladı. İntihar edenler, genellikle gençlerden oluşan ilaç, alkol ve madde bağılıları, depresif bozukluğu olanlar, yalnız yaşayanlar evsiz olanlardandır” diye konuştu.

NEDENLERİNİ SAYGI VE DUYARLILIK ÇAĞRISI YAPTI
“Bu kişiler mevcut problemlerinin çözüleceği ve acısının dineceği düşüncesiyle intihara yönelirler” diyen Gamze Sırmalı Karabulut, şöyle devam etti; “Bu çözüm değildir. İntihar olgusunun önlenebilir olduğunu unutmayın. intihar düşüncesinden eyleme geçirme sürecine kadar olan zaman bizim için önemli. Kişi bu süreçte içe kapanmıştır, duygusal olarak çökkündür bu yüzden çoğunlukla destek için müracaat etmez. Ancak intihar düşünceleri olan kişilerin verdiği bazı sinyaller vardır bunlara dikkat etmek gerekir. İntiharla ilgili haberlerle çok ilgilenmektedir. Sık sık çaresizlikten bahsetmekte ve ölümü bir çözüm yolu kurtuluş olarak görmektedir. Yakınları ile vedalaşabilir, helalleşebilir. Ekonomik sorunların üstesinden gelemediğini dillendirmektedir. Lütfen çevrenize duyarlı olun, yardıma ihtiyacı olduğunu hissettiğiniz kişileri mutlaka psikolojik destek alması için yönlendirin. Sizler de bir şeyler yapabileceğinizi unutmayın. Medya paylaşımlarınıza dikkat edin intiharı öven, bir çözüm yolu olarak gösteren paylaşımlarda bulunmayın.”

 


Sağlıkpsikologintiharsamsun