Geri

Samsunspor'un efsanesi 'Babalık'

19 Mayıs Stadı’nda rahmetli Kemal Dikmen ve Güven Gümüşdağ’ın posterlerinin yanında Mehmet Babalık’ın da posteri yakışmaz mıydı?

10:20:35 | 2022-12-27
Tufan İPEK
Tufan İPEK      tufan.ipek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

1934 yılında Rize’de doğan Mehmet Babalık, 2019 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
Önemli bir futbol adamı ve önemli bir teknik adam olan Mehmet Babalık, 2. Lig Futbol Ligi’nde mücadele eden Samsunspor’da antrenörlük yaparak; 1982 Nisan'ında, Samsunspor teknik direktörü Fevzi Zemzem’in takımdan ayrılmasının ardından ligin son sekiz haftasında geçici olarak takımın teknik direktörlük görevini üstlendi.
Takım, sezonu şampiyon olarak tamamlayarak, ertesi sezon Türkiye 1. Futbol Ligi’nde oynamaya hak kazandı.
Sezon sonunda takımda antrenör olarak kalmaya devam eden Babalık, 1982 Ekim'inde görevine son verilen teknik direktör Arda Vural'ın yerine geçici olarak birkaç maçlığına takımın başında bulundu.
1983-84 sezonunun 2. yarısında, amatör kümede bulunan Kahramanmaraşspor’un teknik direktörlüğüne getirildi.
Sezon sonunda takım Türkiye 2. Futbol Ligi'ne yükselmeyi başarırken, 1984-85 sezonunda da Babalık'ın kulüpteki konumu korundu. Kahramanmaraşspor, kuruluşundan bu yana ilk kez mücadele ettiği Türkiye 2. Futbol Ligi'ni 12. sırada tamamlamayı başardı.
1986-87 sezonunda çalıştırdığı Kardemir Karabükspor o sezon yer aldığı Türkiye 2. Futbol Ligi'nin C grubunu 10. sırada tamamladı.
1987-88 sezonunda Tokatspor teknik direktörlüğünü yaptı.
Daha sonra yeniden Samsunspor'da antrenörlük yapmaya başlayan Babalık, 1991 Eylül'ü ile 1992 Mart'ından sezon sonuna kadarki dönemlerde geçici olarak takımı çalıştırdı.
1995-96 sezonunun ikinci yarısında, ikinci kez Tokatspor'un teknik direktörlük görevini üstlendi.
VEFA!
Samsunspor’da önemli görevlerde bulunan; onlarca futbolcunun ve teknik adamın yetişmesinde büyük rol oynayan Mehmet Babalık’a Samsunspor ne kadar sahip çıktı?
Bu tartışılacak bir konu!
19 Mayıs Stadı’nda rahmetli Kemal Dikmen ve Güven Gümüşdağ’ın posterlerinin yanında Mehmet Babalık’ın da posteri yakışmaz mıydı?
Bunu Samsunspor yönetiminin düşünemediklerini kabul ediyorum.
Ancak; en kısa zamanda Mehmet Babalık’ın da posterinin bir an önce statta yerini almasını herkes gibi ben de merakla bekleyeceğim!
Niye mi?
Samsunspor asla vefasız olamaz.
Trabzonspor’un nasıl ki; Özkan Sümer’i, Ahmet Suat Özyazıcı’sı var ise; Samsunspor’un da ebediyete göç eden unutulmaz ender, efsane hocalarından biri Mehmet Babalık’ı var.
Yanlış mı düşünüyorum?
Vefa önemli bir kavram.
Samsunspor’un olmazsa olmazlarından biri de vefadır.
Bu vefayı Mehmet Babalık’a çok görmeyelim.
Babalık, her çalıştırdığı takıma, Samsun’dan oyuncu getirmiş, bu anlamda da örnek olmuş değerli bir şahsiyetti.
Babalık, vefayı, değer görmeyi hak eden ender bir hocaydı.
Mevlana şöyle buyuruyor; ‘Dostlarını daima vefa ile hatırla can! Arayan sen ol, bulan sen, tanıyan sen ol, kucaklayan sen. Kula vefası olmayanın Hakka vefası olmaz!’

 


SamsunsporMehmet Babalık


Yazıyı Sesli Dinle