Geri

Bir karnenin düşündürdükleri...

Samsun Mithat Paşa Orta Okulu’ndan İstanbul Kabataş Lisesi’ni kazanan isim oldu Adnan Kahveci. Adnan Kahveci, bakan ve büyük bir siyasetçi olmasının yanı sıra en önemlisi, çocukluktan beri iyi bir öğrenciydi. Elime Kahveci’nin ortaokul karnesi geçti.

11:00:42 | 2023-12-14
Tufan İPEK
Tufan İPEK      tufan.ipek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Adnan Kahveci, bakan ve büyük bir siyasetçi olmasının yanı sıra en önemlisi, çocukluktan beri iyi bir öğrenciydi.
Elime Kahveci’nin ortaokul karnesi geçti.
Karneyi bana gönderen eski Samsun İl Emniyet Müdürlerinden Tekin Akın. Kahveci’nin de sınıf arkadaşıydı eski emniyet müdürümüz.
Tekin Akın Müdürümüz, sınıf arkadaşı Eski Maliye ve Gümrük Bakanı Adnan Kahveci’yi ‘Harika Çocuk’ olarak andığını söyledi.

***

Bu elime geçen karneden yola çıkarak bence çok şeye ulaşabiliriz.
Mesela, okutulan derslere baktığımızda; Coğrafya, Vatandaşlık, Fizik, Kimya, Tabiat Bilgisi, Biyoloji, İş Bilgisi, Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve Türkçe oluşuyor.
Karneye baktığımızda adil bir ölçme ve değerlendirme yapıldığı da ortaya çıkıyor.
Önemli dersler 10 diye Beden Eğitimi, Resim ve Müzik dersleri de şişirilerek 10 verilmemiş.
Hakkaniyetli bir eğitim varmış yani.
Müfradat dolu dolu ve kaliteli imiş o zamanlar.
Hani diyorlar ya; eskinin Lise mezunu şimdinin Üniversite mezunundan daha bilgili diye.
Bu konu epeyce konuşulur.
Eskiden verilen eğitime göre şimdi ise dersler tek başlık altında toplanmış (Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık), (Fizik, Kimya, Biyoloji) tek ders altına alınmış.
Hatta Milli Eğitim Bakanı ise yaptığı açıklamada; ‘dersler çok ağır hafifleteceğiz’ diyerek eğitimin geldiği noktayı da gözler önüne sermiş oldu.
Bakan Bey neyi hafifletecek acaba?
Lise mi, Ortaokul mu, İlkokul mu?
Zaten ortaokul dersleri çok hafif olduğunu eğitim camiası açık açık belirtiyor.
Eskiden öğrenci, turşu kurmasını bile öğrenirdi.
Aslında hem hayata hem de fermantasyonun nasıl oluştuğu ne güzel öğretilirdi.
Eğitim de kalite vardı.
Bu kaliteli eğitim sayesinde; Samsun Mithat Paşa Orta Okulu’ndan İstanbul Kabataş Lisesi’ni kazanan isim oldu Adnan Kahveci.
Ve; hayatında bilgisayar görmemişken, Türkiye’de bilgisayar yokken, Amerika’ya giden sadece Ortaokul’da İş Eğitimi alan Kahveci, orada hem teknoloji hem de bilgisayarla tanıştı.

***

Bu karne, temeli sağlam, iyi bir eğitim alan Adnan Kahveci’nin ve eğitimin eseridir.
Bu karneye baktığımızda; eğitimin ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz.
Acaba; yaşasaydı Başbakan olur muydu?
Acaba; Türkiye’nin dünyadaki kaderine yön verebilir miydi?
Acaba; yapılmadık nelere imza atardı?
Bence; ya Türkiye ona uyardı, yada dünya!
Kahveci’yi, hemşerimi, rahmetle ve özlemle anıyorum!

***

Adnan Kahveci Kimdir?
1949 yılında Trabzon'un Köprübaşı ilçesi Beşköy beldesi Yılmazlar köyünde doğdu. İlk okulu köyünde, orta okulu ise Samsun Mithat paşa Ortaokulu'nda okudu. Tübitak bursuyla Liseye İstanbul Kabataş Lisesinde devam etti ve 1966 yılında dönem birincisi olarak mezun oldu. Üniversite sınavını da 180 sorunun tamamına doğru cevap vererek birincilikle kazandı ve İstanbul Fen Fakültesinde başlayan Üniversite hayatı, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla eğitimine ABD'de Indiana'daki Purdue Üniversitesinde devam etti. Buradan 4 yıllık okulu 2,5 yılda bitirerek elektrik mühendisi olarak mezun oldu.
12 Eylül’den sonra Turgut Özal'a Başbakan danışmanı olarak atandı. 1983 yılında Anavatan Partisi'nin 37 kurucusundan birisi ve ilk Genel Başkan Yardımcısı oldu. 1987 yılında İstanbul'dan milletvekili seçildi, 18. ve 19. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı. Adnan Kahveci, genç yaşta yaptığı siyasi çalışmalar, dürüst kişiliği ve idealleri ile kısa zamanda adından söz ettirdi.
5 Şubat 1993 yılında eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçiren Adnan Kahveci ve eşi Füsun Kahveci olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki çocukları Aslıhan Kahveci 10 gün sonra vefat etti. Kazadan yaralı kurtulan sadece 10 yaşındaki oğlu Cihan Kahveci idi. Adnan Kahveci ailesinden geriye Mehmet Kahveci ve kardeşi Cihan Kahveci kaldı.


tufan ipekadnan kahveciemniyet müdürü tekin akınkabataş lisesisamsun


Yazıyı Sesli Dinle