Geri

Köpekler ve emekliler!..

Şimdi başlığa bakıp, "köpeklerle emekliler ne alaka?" diyenleriniz olabilir. Siz sormadan ben söyleyeyim, alakasını yazının en sonunda anlayacaksınız.

10:14:55 | 2024-05-22
Fatih ÇAKIR
Fatih ÇAKIR      fatih.cakir@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Şimdi başlığa bakıp, "köpeklerle emekliler ne alaka?" diyenleriniz olabilir. Siz sormadan ben söyleyeyim, alakasını yazının en sonunda anlayacaksınız.

Başı boş köpek sorunu malumunuz. Türkiye'de kimi kesim sokak köpeklerine dokunulmasını istemezken kimi kesim de sokaklarda tehlike altında olduklarını gerekçe göstererek buna karşı çıkıyor.

Hükümet, başı boş sokak köpekleri ile ilgili bir rapor hazırlattı. Sorunun çözümüne yönelik Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan etki raporunda oldukça dikkat çeken bölümler var.

Ancak en önemli kısma geçmeden önce raporda dikkat çeken bazı önemli notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Başı boş köpeklerin devlete ve millete zararı var mı yok mu?

"Mevcut Kanundan Kaynaklanan Sebepler", Sorumlu Kurumların Yeterince Sorumluluklarını Yerine Getirmemesinden Kaynaklanan Sebepler" ve Diğer Sebepler" olmak üzere 3 ana başlık etrafında şekillenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan raporda güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekiliyor.

Raporda da belirtildiği üzere başı boş sokak köpek sorunu nedeniyle bugüne kadar onlarca can kaybı ve yaralanma yaşandığını biliyoruz.

Bu sebeple de Türkiye'de bugüne kadar Valilik ve yerel yönetimlere 88 tazminat davası açılırken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapılmış.

Raporda, 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği, 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı ifade ediliyor.

Sanırım bu rakamlar bize aslında çok şey anlatıyor. Susmak lazım, yoksa bizi de topa tutarlar!

Raporun bu kısmı da oldukça önemli. Son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleşmiş.

Yorum yine sizin.

Elbette Allah'ın yarattığı birer can olan can dostlar konusunda hem onların hem de insanların güvenliği açısından bir çözüm bulunması taraftarıyım. Ancak insanların kendisini sokakta güvende hissetmesi de en doğal hakkı.

Buraya kadar başı boş sokak köpeklerinin ülkeye ve millete olan olumsuz etkilerini paylaştım. Ancak bir bölüm var ki, belki de raporun en dikkat çekici kısmı burası.

Bizleri düşündürecek, düşündürdükçe de kahredecek bir analiz.

Rapora göre bir köpeğin bakım maliyeti 3 bin 500 TL.

Şimdi bunda ne var diyebilirsiniz. Ancak bu köpek çoluk çocuk 4 kişilik bir aile olsa kişi başı 3 bin 500 TL'den 14 bin lira yapar.

En düşük emekli maaşının 10 bin lira, asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ülkede bu oldukça çarpıcı bir sonuç.

Bu köpeğin kirası yok, çocukları okula gitmiyor, giyim, ulaşım masrafı yok, internet, doğalgaz, elektrik giderleri yok. Tiyatrosu, sineması yok. Yok oğlu yok.

Şimdi soruyorum; 4 kişilik bir ailede kişi başına bir köpeğin bakım masrafı kadar gelir düşmeyen gariban emekli napsın? Evinde iki çocuğu ve eşiyle yaşayan ve 10 bin lira emekli maaşı alan emekli Ahmet Amca'nın aile fertlerinin her birine 2 bin 500 lira düşüyor.

Bir köpekten daha az...

İsterseniz rapordan çıkan bu sonucu gelin bir başka araştırma ile sonlandıralım.

Türkiye, 2023 Mutluluk Raporunda 137 ülke içinde 106. sırada yer alıyor. 2012’de bu endekste 77. sırada yer alan Türkiye, güncel olarak 106. sıraya gerilemiş durumda.

Varın gerisini siz düşünün.

Mutlu olmak mümkün mü?


fatih çakırsamsunsamsun haberleribaşı boş sokak köpeğiemekli


Yazıyı Sesli Dinle