Geri

Bay Bay Dedi ve…

Adına Samsun Sanat Tiyatro dediğimiz bu fedakar ve cüretkar isim Türkiye'de Samsun'umuzu tanıttı.

12:52:57 | 2024-05-21
Okan DİLEK
Okan DİLEK      okan.dilek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Oda tiyatrosuna giremedim. Çok hevesim vardı. Bırakmadım Tiyatronun yakasını. Sahnede olmayı çok istiyordum. Oyunculuğu iyi olan biri değildim. Ama o ışıklar altında olmanın büyülü atmosferi daima beni çekmiştir. Heyecanı içimde hiç bitmedi. Kimsenin cesaret dahi edemediği ustaların önünde, onların burun kıvırmaları ve -'Beceremezler' diye mır mır yaptığı yıllarda Yaşar Gündem medeni cesaretini toplayarak çıktı ortaya. Aha da tiyatro, aha da biz yapmaya başladık" diye haykırdı.

Sağolsun yanında görmek istediğini söyleyince dünyalar benim oldu ve başladık. Gazetecilikte önce ofis işleri ile mesleğe adım atılır. Havayı teneffüs etmeye başlayınca da habere gitmeye başlarsın. İşte benim de tiyatro maceram böyle başladı. Adına Samsun Sanat Tiyatro dediğimiz bu fedakar ve cüretkar isim Türkiye'de Samsun'umuzu tanıttı. Bu başlangıç ve devam eden yılları ayrı bir yazı da kaleme alacağım...

Samsun Sanat Tiyatrosu olarak Yaşar Gündem ile Türkiye'yi karış karış dolaştık. Herkesin gıpta ile baktığı dev projeler yaptı. Ulaşılmaz denilen şahsiyetlere, ustalara, nice yazarlarla birlikte eserleri devleştirdi. Hele DİRİLİŞ i anlatmaya sayfalar yetmez. 100'ün üzerinde şehir şehir dolaşıldı ve oynandı bu eser. Turgut Özakman tiyatro da eserin sahnelenmesi için Sadece Yaşar Gündem'e izin verdi . Tek bir kuruş talep etmeden. Yaşar gündem de hakkıyla bu eseri Türk Sanat Severlere, Tiyatro dünyasına ve repertuarına armağan etti.

Bir Pulsuz Dilekçe, Uğur Mumcu'nun anlatıldığı, Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarının hayat hikâyelerinin sahneye koyulduğu Aşkolsun Sana Çocuk" Tek başına devleşerek sergilediği Nazım Hikmet'in eseri Kurtuluş Savaşı Destanı'nı... Daha nelerrr neler....

Sonra Diziler …
Ve izleyenler --İşte bizim Yaşar. Bak bak hanım, bak mahallemizden komşumuz Yaşar Abi çıktı. Gel kardeşim, izle bak"... diye büyük bir heyecan ve gururla ekranlardan izlemeye devam edilen Yaşar Gündem...

Hangi şehirde, bölgede, mahallede ve görüşte Bir Açıklama, Bir Bildiri okunacak Yaşar Gündem sorgusuz sualsiz görev adamı gibi o açıklamanın yapıldığı, o bildirinin okunduğu mekanda yer alır, desteğini gösterir.

Ancak hiç kimse
-Senin için ne yapabiliriz ? Nasıl gidiyor işler ? Bizlerde bir şeyler yapalım ! gibisinden tek bir söylem de bulunmadıklarının da yakın tanığıyım. Yaşar Gündem Bunların hiç birisinden bir şey beklemek değil tenezür de etmez.
-İstenmeyen yerden kar bekleme, istenilen yerden ar eyleme.... Diye bir söz vardır. Yaşar Gündem de aynen bu deyişi feyz almış bir sanatçı.
Atakum … Ahh Atakum seni nasıl anlatayım, doyamadım sana. Kalbimizde gönlümüzde yaşam sürdüğümüz emekler vererek bugünlere gelmende çabagösterdiğimiz en önemli değerimiz Atakum…
Atakum ile iç geçirirken Yaşar Gündem’in Atakum’a yaptığı katkı verdiği hizmetler asla yadsınamaz. Ayrıca Atakum Belediyesi'ne Yaşar Gündem'in kattığı ve destek verdiği o kadar çok adım var ki. Ar eylemeden gitti katıldı o projelere. Hem Metin Burma hem de Cemil Deveci döneminde. Hatta seçilen Belediye Bakanının Seçim Propaganda çalışmasında bile yer aldı, tam destek verdi.
VE Samsun Büyük Önder Mustafa Kemal'e hiç bu kadar yakın olmamıştı. Dönemin Valisi Metin İlyas Aksoy döneminde başlayan Milli Bayramlarda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının temsiliği Yaşar Gündem'in ekibiyle birlikte sergilemeyi uzun yıllar sürdürdü. Hatta hatta onun vücut dili ve bakışları izleyenleri heyecanlandırdığı gibi gidip elini öpmeye kalkışanların da azımsanmayacak kadar çok olduğunun şahitiyim.
Yani yazacak o kadar çok konu var ki Yaşar Gündem hocıanın tüm bu yaşadıklarından ve gördüklerinden sonra kaleme aldığı o MEKTUP'u sizlerle paylaşıyorum. Artık Bizim diyebilecek yüzümüz, Mahallemizin insanı diyeceğiniz bir Yaşar Gündem'i bulabilecek miyiz yeniden ? Bu sorunun cevabını Samsun verecektir.

İşte Samsun'umuzun gururu Tiyatro ve Dizi Sanatçısı Yaşar Gündem'in o MEKTUP'u
Tiyatromun adı “Samsun Sanat Tiyatrosu”
2000 yılında kurduk. Memleketin dört bir yanını gezdik. Samsun’un adını ve kalitesini taşıdık. Daha da taşıyacağız. Samsun’dan da katkı görmek isterdik; göremedik ne gam.
Biz sanatçılar duygusal insanlarız. Farkedilmek ve az da olsa sırtımız sıvanmasını isteriz. Asla çanak yalamam. Yalayanı sevmem. Yani öne çıkmak ya da ayrıcalık görmem için öne çıkmam. Asla böbürlenmem. Çözüm odaklıyım. Çözümün ve üretimin yanındayım.
Hep dediğim bir şey var “beni kullanın” anladınız sanırım.
Velhasıl kelam toplumsal kullanılmaya sapına kadar açığım. Her sivil toplum örgütünün neferiyim. Elimden geleni ardıma koymam.
Unutulduğum ve es geçildiğim yerde susar, kaybolur ve üreteceğim işlere odaklanırım.
Şehri Samsun uzaklaşıyorum yahu senden.
İstemesem de…
Yazım açık ve kısmen kapalı gibi dursa da siyaset ve kulis yapmaya beceremediğimden içimi dökeyim dedim
Benim için kıymetli dostları da etiketleyeceğim.
Ez cümle ya da dip not ;
Valilik bir şeyler yapıyor yıllardır bu memlekette 19 Mayıslarda görev almış ben ve sanatçı dostlarımı yok sayıyorlar, eyvallah.
Atakum Belediyesi beni bir etkinlik için çağırdı koşa koşa geldim; Etkinlikten ben ve katılanlar haberdar
Şaşırdım; sonra etkinlikler devam ediyor en ufak bir arama ya da teşekkür yok. Ona da eyvallah. Bu arada bir sürü proje sundum; Dikkate alınmadı. Haaa maddi beklenti olmaksızın onu belirteyim.
Dediğim gibi bizler duygusal insanlarız.
Belki burdan neden yazdın diyen çok takipçim olacak.
Olsun,
Böyle gitmesin diye bazı şeyler bundan sonra
Bay bay Samsun.

 


samsunokan dilektiyatrooda tiyatrosuyaşar gündem


Yazıyı Sesli Dinle